Poslanci dnes rozhodnú, či budú bývalým predstaviteľom komunizmu odobraté benefity

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 08:10 • 2 min
Poslanci dnes rozhodnú, či budú bývalým predstaviteľom komunizmu odobraté benefity

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady dnes počas piateho rokovacieho dňa 32. schôdze rozhodnú o tom, či budú bývalým predstaviteľom komunistickej moci a jej aparátu v bezpečnostných zložkách odobraté nezaslúžené benefity.

slovakia

left justify in out

Návrhu na vydanie zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu sa v druhom čítaní začali venovať už v utorok 22. júna. V Slovenskej republike totiž podľa navrhovateľov, na rozdiel od iných postkomunistických štátov, nebolo vysporiadané s pretrvávajúcou spoločenskou nespravodlivosťou.

 

img

 

Súvisiaci článok: Bývalým komunistickým predstaviteľom odoberú dôchodkové benefity

Opatrenie sa má dotknúť osôb, ktoré sa podieľali na riadení a výkone politicky motivovanej represie v období komunizmu, respektíve pracovali v inštitúciách a organizáciách, ktorých hlavným poslaním bolo „udržať totalitný komunistický režim pri moci za každú cenu". Zákon zároveň podľa predkladateľov slúžiť aj ako varovanie do budúcnosti, že porušenia základných ľudských práv a slobôd zo strany akéhokoľvek režimu nebudú tolerované a osoby, ktoré taký režim podporujú, nebudú za svoju službu v prospech neho žiadnym spôsobom privilegované.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ústav pamäti národa je dôležitá inštitúcia, ktorá plní významnú úlohu pri odkrývaní minulosti

Poslanci sa budú v druhom čítaní zaoberať aj návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. Cieľom návrhu od koaličných poslancov je zachovať pre poslancov NR SR naďalej možnosť, aby ich asistentmi mohli byť aj fyzické osoby, ktoré si založili jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným za predpokladu, že tieto osoby sú zároveň aj jedinými spoločníkmi a konateľmi takýchto obchodných spoločností a spĺňajú všetky ostatné podmienky pre výkon funkcie asistenta poslanca parlamentu.

 

Prečítajte si: Štát sa vysporiada s bývalými komunistami. Chce im siahnuť na nezaslúžené benefity

V prvom čítaní zasa členovia zákonodarného orgánu prerokujú novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Predkladateľky ňou navrhujú zaviesť novú kategóriu odborného zamestnanca, ktorého hlavou úlohou bude najmä posudzovať zdravotný stav, telesný a duševný vývin detí a žiakov, poskytovať im zdravotnú starostlivosť či viesť štatistiky o úrazoch detí a žiakov v materskej, respektíve základnej škole.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies