SIS vo svojej správe šokuje: „Snažia sa k nám dostať nebezpeční zločinci!"

NETKY.SK • 21 Júl 2022, 11:10 • 2 min
SIS vo svojej správe šokuje: „Snažia sa k nám dostať nebezpeční zločinci!"

BRATISLAVA - Aj v roku 2021 sa vyššie postavení členovia zločineckých skupín zo západného Balkánu snažili získať povolenia na pobyt v SR. Prípadne sa na území Slovenska legálne zdržiavali.

slovakia

left justify in out

Informácie, ktoré vyplývajú z neutajovanej verzie Správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za rok 2021, nie sú v niektorých častiach veľmi povzbudivé. 


„SIS v niektorých prípadoch zabránila udeleniu pobytu týmto osobám, ktoré SR často využívajú primárne na vytvorenie zázemia v EÚ a trestnú činnosť následne páchajú v iných členských krajinách," píše sa v správe.

 

V hodnotenom období informačná služba zaznamenala aj intenzívnejší prienik ruskojazyčných skupín organizovaného zločinu na územie SR, ktoré sú už etablované v iných štátoch EÚ.

 

„Tieto skupiny sa snažia nahradiť rozložené domáce zločinecké skupiny a páchajú rôzne druhy násilnej a ekonomickej trestnej činnosti," uvádza sa ďalej v dokumente.

 

Prečítajte si aj: Strana Veroniky Remišovej s razantným vyhlásením. Čo žiadajú?

 

img
      

V súvislosti s násilnou trestnou činnosťou odstupovala SIS príjemcom aj spravodajské informácie týkajúce sa vrážd v prostredí organizovaného zločinu, ku ktorým došlo v minulosti a doteraz neboli uzavreté, ako aj poznatky o príprave únosu či o vydieraniach.

 

„V rámci odhaľovania ekonomickej trestnej činnosti páchanej zločineckými skupinami sa služba zamerala na podvody s nadmernými odpočtami DPH a s neoprávneným znižovaním základu dane z príjmu a na pašovanie tovarov podliehajúcich spotrebným daniam," napísala SIS.

 

Problémom minulý rok bola aj slovensko-ukrajinská hranica, „kde pri pašovaní tabakových výrobkov, ale aj drog dlhodobo spolupracujú domáce a ukrajinské skupiny organizovaného zločinu."  Vzhľadom na skutočnosť, že pozemná slovensko-ukrajinská hranica je pomerne dobre strážená, predmetné skupiny podľa SIS vlani často využívali nočnú leteckú prepravu a drony.

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Jaroslav Naď: „Vo vojne s Ruskom nesmieme nikdy ustúpiť."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies