Niekdajší najlepší futbalista sveta Ševčenko u seba ubytuje utečencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 10:49 • 2 min
Niekdajší najlepší futbalista sveta Ševčenko u seba ubytuje utečencov z Ukrajiny

SURREY – Vojenský konflikt na Ukrajine nie je ľahostajný ani Andrejovi Ševčenkovi. Držiteľ Zlatej lopty z roku 2004 sa vo svojom dome v Anglicku rozhodol ubytovať dve rodiny utečencov, ktoré museli opustiť svoju rodnú krajinu.

slovakia

left justify in out

Ševčenko v rozhovore pre The Times prezradil, že ho ruský útok šokoval. „Hneď som začal premýšľať, ako môžem svojej vlasti pomôcť. Prišiel som k záveru, že bude najlepšie, ak využijem svoje postavenie na to, aby som ľuďom hovoril pravdu o tom, čo sa na Ukrajine deje. Čo sa týka utečencov, mám možnosť a kapacitu na to, aby som si ich vzal k sebe domov, tak prečo by som to neurobil? Sú to ľudia, ktorí prišli o všetko, a svet im musí pomôcť.“

 

 

Bývalý útočník AC Miláno a Chelsea takisto založil charitatívnu zbierku s cieľom získať dva milióny libier. Zatiaľ sa mu podarilo vyzbierať takmer 300 000. 

 

„Reakcia celého sveta je fantastická. Situácia sa však neustále zhoršuje, musíme preto urobiť viac a urobiť ho hneď.“

 

Ševčenko sa v roku 2004 stal po Olegovi Blochinovi a Igorovi Belanovovi tretím Ukrajincom, ktorý triumfoval v prestížnej ankete magazínu France Football o najlepšieho hráča sveta. V národnom tíme odohral 111 zápasov a strelil 48 gólov, reprezentáciu v rokoch 2016 – 2021 navyše viedol aj ako tréner. Štyridsaťpäťročný lodivod už od začiatku ozbrojeného konfliktu rázne odsudzuje ruskú inváziu do svojej domoviny.

 

 

„Moji príbuzní ma informujú o tom, čo sa tam deje. Je to horor, z ktorého sa chcem prebudiť. Bombardujú mestá, zabíjajú ženy, deti a seniorov. Zdá sa, že je to nočná mora, zdá sa, že sa zajtra zobudím do normálneho sveta, ale rozumiem tomu, že sa to nestane. Je to realita. Ukrajina chce byť súčasťou Európy, je to rozhodnutie nášho ľudu. Zelenskyj je vynikajúci prezident, ktorý nás vedie k slobode a nezávislosti,“ neubránil sa slzám počas rozhovoru v talianskej televízii RAI 3.

 

 

Víťaz Ligy majstrov z roku 2003 spustil v médiách vlastnú kampaň, prostredníctvom ktorej sa snaží apelovať na celý svet.

 

„Každého prosíme o pomoc. Ukrajine chýbajú zásoby jedla a dochádza aj zdravotnícky materiál. Taktiež potrebujeme morálnu podporu, ľudia by mali protestovať a neustále o tom hovoriť. Každý deň sa musíme snažiť dať najavo svoj odmietavý postoj k vojne, pretože ide o najhorší možný scenár. Moja krajina v súčasnosti zažíva peklo. Snažím sa prehovoriť ľuďom do srdca, pretože obyvatelia Ukrajiny potrebujú pomoc.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies