Orangutanov sumatrianskych žije viac, než sa predpokladalo, ich druh je však stále ohrozený

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 10:05 • 2 min
Orangutanov sumatrianskych žije viac, než sa predpokladalo, ich druh je však stále ohrozený

cLIVERPOOL - Populácia orangutanov sumatrianskych (Pongo abelii) je viac než dvojnásobne väčšia, než sa doteraz predpokladalo. Vyplýva to z najnovšieho sčítania, ktoré uskutočnil medzinárodný tím vedcov na čele so Sergem Wichom z Liverpool John Moores University.

slovakia

left justify in out

Podľa predchádzajúceho sčítania vychádzajúceho z údajov z roku 2004 žilo na Sumatre približne 6600 orangutanov. Wich s kolegami odhadli súčasný počet na 14 600 jedincov, pričom vychádzali z počtu hniezd, ktoré si tieto ľudoopy stavajú v korunách stromov. Odborníci však zdôrazňujú, že v skutočnosti sa veľkosť populácie tohto kriticky ohrozeného druhu nezväčšila, nárast spôsobila iba skutočnosť, že v minulosti sa nepodarilo spočítať všetky jedince.

 

Orangutany preto aj naďalej ohrozujú pytliaci a odlesňovanie. Odborníci počas najnovšieho sčítania objavili orangutany aj na neočakávaných miestach vrátane väčších nadmorských výšok, lesov zotavujúcich sa po ťažbe dreva či lokalít západne od jazera Toba, ktoré predtým neskúmali. Celkový areál rozšírenia má tak momentálne rozlohu 17 797 štvorcových kilometrov, čo je približne 2,5-krát viac než doteraz.

 

"Zistenie, že orangutanov sumatrianskych žije v prírode viac, je určite pozitívne, pretože vždy je dobré, keď máte z kriticky ohrozeného druhu viac jedincov. Ale od roku 2004 počet orangutanov nepochybne klesol a naďalej v dôsledku odlesňovania a pytliactva znepokojivo rýchlo klesá. Pralesy sú veľmi ohrozené a počet orangutanov preto bude aj v nasledujúcich rokoch klesať," uviedol Wich, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky sčítania v časopise Science Advances.

 

Ďalších približne 54-tisíc orangutanov žije na Borneu, tie však patria k samostatnému druhu orangutan bornejský (Pongo pygmaeus).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies