Nezamestnanosť klesla v októbri na najnižšiu úroveň tohto roka, rezort práce podporuje obce zasiahnuté zemetrasením

NETKY.SK • 20 November 2023, 13:00 • 2 min
Nezamestnanosť klesla v októbri na najnižšiu úroveň tohto roka, rezort práce podporuje obce zasiahnuté zemetrasením

BRATISLAVA - V októbri klesla nezamestnanosť na Slovensku na najnižšiu úroveň tohto roka. PDU, hlavný ukazovateľ nezamestnanosti, dosiahol úroveň 3,90 percenta. Klesal vo všetkých krajoch. Rezort práce sa v oblasti služieb zamestnanosti sústreďuje na podporu obcí zasiahnutých nedávnym zemetrasením, minulý týždeň spustil projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením.

slovakia

left justify in out

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku, v skratke PDU, je od januára tohto roka hlavný ukazovateľ nezamestnanosti, ktorý používa rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. V októbri PDU dosiahol úroveň 3,90 percenta, medzimesačne klesol o 8 stotín percentuálneho bodu. V porovnaní s októbrom 2022 klesol až o 0,47 percentuálneho bodu.

Nezamestnanosť medzimesačne klesala počas októbra vo všetkých krajoch. Najvýraznejší pokles PDU zaznamenal Košický kraj. Zo septembrových 5,32 percenta tam PDU klesol na úroveň 5,16 percenta. Pokles v porovnaní so septembrom hlásilo aj 61 okresov. Najvýraznejšie, až o 62 stotín percentuálneho bodu, klesol PDU v okrese Gelnica.

„Vývoj nezamestnanosti v októbri je veľmi dobrou správou pre Slovensko. Okrem celkových čísel je pozitívne, že sa darí tohtoročným absolventom škôl nájsť si uplatnenie na pracovnom trhu a ich počty v evidencii uchádzačov o zamestnanie v októbri klesli. Pozornosť rezortu práce si v poslednom období vyžiadala mimoriadna situácia na východe krajiny vyvolaná, minulomesačným zemetrasením. Hľadáme a vyhodnocujeme všetky možné spôsoby, ako podporiť zasiahnuté obce a ich obyvateľov. A to aj v oblasti služieb zamestnanosti. Pre zasiahnuté obce sme spustili projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením. V rámci neho sa môžu uchádzať o prostriedky na zaplatenie pracovníkov, ktorí budú pomáhať s odstraňovaním následkov zemetrasenia. Týmto krokom zároveň podporíme ľudí bez práce v týchto obciach,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

   

Minister práce predstavil aj projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením. Projekt sa rozbehol minulý týždeň, kedy začali príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prijímať žiadosti o poskytnutie finančného príspevku. Na projekt je vyčlenených 357 739,20 EUR zo štátneho rozpočtu. Financie slúžia na podporu vytvorenia pracovných miest za účelom pomoci pri obnove poškodenej infraštruktúry, budov a ďalšieho verejného majetku v dotknutých obciach. Pre rok 2023 je príspevok poskytovaný najviac vo výške 851,76 EUR mesačne na 1 podporené miesto. Podpora na vytvorenie pracovného miesta sa poskytne až na 6 mesiacov.

„Pomoc obyvateľom dotknutých nedávnym zemetrasením je pre nás najvyššou prioritou. Do postihnutých obcí som osobne vycestoval už počas prvých dní po nástupe do vedenia ústredia práce. Zamestnanci z úradov práce, sociálnych vecí a rodiny robia skutočne všetko, čo je v ich silách, aby pomohli pri zabezpečení prostriedkov v rámci humanitárnej pomoci a ďalšej podpory. Ďakujem im za ich nasadenie a profesionalitu. Okrem toho úzko spolupracujeme so starostami a aktívne hľadáme ďalšie možnosti, ako čo najrýchlejšie a najefektívnejšie pomáhať. Ukážkovým príkladom je projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením. Budeme obciam nápomocní pri uchádzaní sa o prostriedky z projektu. Zároveň by som rád dotknutých občanov aj obce informoval, že naďalej môžu žiadať na úradoch práce aj o humanitárnu pomoc. Naši zamestnanci im s vyplnením žiadostí ochotne pomôžu,“ uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Žiadosť a informácie o projekte Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením sú zverejnené na webom sídle upsvr.gov.sk.

   

Štatistika nezamestnanosti – október 2023:

  • PDU (Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku): 3,90 % (3,98 % v septembri 2023; 4,37 % v októbri 2022).
  • PU (Podiel uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku): 4,66 % (4,72 % v septembri 2023; 4,86 % v októbri 2022).
  • Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku: 142 171 (145 296 osôb v septembri 2023).
  • Počet absolventov stredných škôl, ktorí ukončili štúdium v roku 2023, v evidencii uchádzačov o zamestnanie:  5 209 (5 530 osôb v septembri 2023).
  • Počet absolventov vysokých škôl, ktorí ukončili štúdium v roku 2023, v evidencii uchádzačov o zamestnanie: 1 760 (2 291 osôb v septembri 2023).
  • Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie: 169 726 (172 283 v septembri 2023; 178 265 osôb v októbri 2022).
  • Na trhu práce sa umiestnilo 13 279 uchádzačov o zamestnanie (17 196 v septembri 2023).
  • Počet voľných pracovných miest: 81 344 (83 964  v septembri 2023). Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji – 32 078 miest, najmenej voľných miest bolo v Prešovskom kraji 2 677.
  • Počet voľných pracovných miest vhodných pre absolventov: 39 940.
  • Počet hromadných prepúšťaní nahlásených počas októbra 2023: 5



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MPSVR SR, Foto: TA3 / TASR / Radovan Stoklasa (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies