Hlas-SD a SNS kritizujú zmeny v predpisovaní liekov. Krajčí vysvetlil, ako to bude fungovať

NETKY.SK • 18 Január 2022, 06:53 • 2 min
Hlas-SD a SNS kritizujú zmeny v predpisovaní liekov. Krajčí vysvetlil, ako to bude fungovať

BRATISLAVA - Zmeny presadili pozmeňujúcim návrhom poslanci vládneho OĽaNO. Jeden z predkladateľov, poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí, hovorí, že pre pacienta sa od nového roka nič podstatné nemení a netreba sadnúť na lep populistom.

slovakia

left justify in out

Hlas kritizuje, že novelu zákona upravujúcu podmienky predpisovania liekov, ktorá je platná od začiatku roka, vopred nekomunikovali s dotknutými stranami. Výsledkom toho sú chaos, neistota a nespokojnosť zo strany lekárov, nemocníc i pacientov. Strana tvrdí, že možnosť predpisovať lieky by mal mať naďalej aj všeobecný lekár, aj špecialista. Jej poslanci v parlamente plánujú na nasledujúcej parlamentnej schôdzi predložiť pozmeňujúci návrh zákona, ktorý bude na situáciu reagovať, avizoval v pondelok líder strany Peter Pellegrini.

 

 

Zmenu kritizuje aj mimoparlamentná SNS, ktorá vyzýva rezort zdravotníctva, aby zrušil nezmyselné šikanovanie občanov a najmä seniorov. Môže to podľa nej potrvať aj mesiace, kým sa pacient dostane k liekom, obzvlášť v čase pandémie. „Takto sa budú musieť doslova trmácať po okresoch, pretože ich najbližší voľný špecialista môže ordinovať až v inom kraji. Vo výsledku si k poplatkom za lieky musia pacienti prirátať náklady na cestovanie, čo je pri už aj tak nízkych dôchodkoch dosť zaťažujúce,“ doplnila SNS.

 

Prečítajte si tiež: Vedci konečne odhalili možnú príčinu sklerózy multiplex

 

Podľa Krajčího opozícia zbytočne straší verejnosť a nehovorí pravdu, keď tvrdí, že sa pacienti nedostanú k liekom a musia si ich nechať predpísať u špecialistov. Doplnil, že pre pacienta sa od nového roka nič podstatné nemení. „Jeho všeobecný lekár mu bude aj naďalej predpisovať všetky lieky na základe odporučenia špecialistu z roku 2021. Pozitívna zmena pre pacienta, ktorá nastane, je, že keď pôjde k svojmu odbornému lekárovi v roku 2022, už nemusí ísť po vyšetrení pre predpísanie liekov k svojmu všeobecnému lekárovi, ale rovno si ich pôjde vyzdvihnúť do lekárne. Recept mu totiž hneď vystaví jeho špecialista,“ povedal s tým, že špecialista následne vystaví opakujúci sa recept.

 

 

Poukázal na to, že šíriť v núdzovom stave poplašnú správu, že pacientovi už nemôže predpísať lieky jeho všeobecný lekár, na základe ktorej sa môže stať, že sa pacient nedostane k liečbe, je trestný čin. Zároveň vyzval všetkých všeobecných lekárov, aby predpisovali na základe odporúčania špecialistov svojim pacientom lieky až do doby, pokým je odporučenie špecialistu z minulého roka platné.

 

Novú legislatívu kritizujú viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR či Asociácia nemocníc Slovenska. Vyzvali ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO), aby pozastavil jej účinnosť. Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR verí, že MZ SR aj poslanci Národnej rady SR sa budú výhradami poskytovateľov, lekárnikov aj pacientov zaoberať. Ministerstvo reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii.

 

Možno vás zaujme: Nová vakcína bude chrániť pred koronavírusom aj chrípkou. Stačí len jedna dávka!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies