Opozičné návrhy v parlamente opäť stroskotali, na Hlinu nezvýšil čas

NETKY.SK • 30 Október 2013, 16:34 • 2 min
Opozičné návrhy v parlamente opäť stroskotali, na Hlinu nezvýšil čas

BRATISLAVA - Rokovanie 25. schôdze sa dnes po 11. rokovacích dňoch skončilo. Poslancom však nezvýšil čas, aby prerokovali všetky návrhy.

slovakia

left justify in out

Zvyšné sa presunuli na nasledujúce rokovanie. Keďže sa na grémiu politické strany dohodli, že skončia dnes o 15. hodine z dôvodu, že v piatok (1.11.) je sviatok, nezvýšil im čas prerokovať posledné dva návrhy noviel, ktoré predložil Alojz Hlina (nezaradený). "Znemožňujete mi výkon poslaneckého mandátu. Mám tu zákon o exekučnom poriadku, ktorý je dôležitý pre státisíce ľudí. Keď mi to neumožníte dnes, ja svoje návrhy prednesiem v utorok (5.11.) ráno o 9. hodine," odkázal predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). V utorok už parlament rokovať nebude, Paška mu ale povedal, že sem pokojne môže prísť. So skrátením rokovacieho dňa nesúhlasil ani Daniel Lipšic (nezaradený). Ten sa dožadoval, aby sa diskutovalo riadne do 19. hodiny, čo je štandardný rokovací čas. Za jeho návrh zahlasovalo len 33 poslancov.

Cenový limit na autá pre štátnych funkcionárov nebude

Štátne inštitúcie a podniky, ale aj mestá, obce a vyššie územné celky nebudú mať zákonom určený cenový limit pri nákupe služobného auta. Plénum NR SR totiž nepodporilo novelu zákona o cenách z dielne SaS, ktorá stanovovala cenový strop na úrovni 40.000 eur. Liberáli takto chceli zamedziť nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami.

Vykazovanie opitých poslancov z pléna neprešlo

Poslancov pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky predseda parlamentu z rokovacej sály vykazovať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu rokovacieho poriadku z dielne Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorý chcel voči poslancom takto postupovať.

Zvyšovanie daní a zavádzanie nových sa ústavným zákonom nezakáže

Opozičná strana Most-Híd neuspela v parlamente s návrhom ústavného zákona, ktorým chcela zabrániť ďalšiemu zvyšovaniu a zavádzaniu nových daní. Návrh do Národnej rady (NR) SR predložila dvojica poslancov strany Ivan Švejna a Gabriel Csicsai. Podľa nich sa súčasná vláda zaviazala, že k ďalšiemu zvyšovaniu daní už v rámci konsolidačného úsilia nepristúpi. Cieľom ústavného zákona tak bolo dodať týmto vyhláseniam príslušný zákonný limit. Zároveň chceli zabrániť tomu, aby k zvyšovaniu daní ako nástroju konsolidácie verejných financií nepristúpila vláda ani v ďalších volebných obdobiach.

Štátnym policajtom s meraním nápravových tlakov obecní pomáhať nebudú

Meranie nápravových tlakov a rozmerov vozidiel ostáva na pleciach štátnych policajtov. Poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) dnes v parlamente nepresadil novelu cestného zákona, ktorou chcel dosiahnuť, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy a miestnych komunikáciách súčinní aj obecní policajti. Diaľnice, rýchlostné cesty a cesty 1. triedy mali naďalej ostať v kompetencii štátnych policajtov.

Porušenie dôvernosti ústneho prejavu ostáva trestným činom

Porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy ostáva trestným činom. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž nepodporili novelu Trestného zákona z dielne Petra Osuského (SaS), podľa ktorého sa použitie trestnoprávnej sankcie v tomto prípade javí ako neprimerané a zneužiteľné. Poslanec chcel takto chrániť napr. investigatívnych novinárov.

Majetkové priznania verejných funkcionárov sa zatiaľ nesprísnia

Majetkové priznania verejných funkcionárov sa zatiaľ sprísňovať nebudú. Opozícia totiž v pléne neuspela s novelou ústavného zákona o konflikte záujmov. Pôvodne ju mali predložiť všetky parlamentné strany, vrátane Smeru-SD, napokon sa však nedohodli. S iniciatívou teda prišla opozícia sama, pričom zdôrazňovala, že predložila návrh, na ktorom bola zhoda aj s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies