Slováci podpoisteniu nerozumejú, môže ich to stáť tisícky eur

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 15:00 • 2 min
Slováci podpoisteniu nerozumejú, môže ich to stáť tisícky eur

BRATISLAVA - Nízke poistné sumy sú najčastejším problémom starších poistiek bývania. Podľa aktuálneho prieskumu finančnej spoločnosti FinGO.sk sa veľká väčšina maklérov stretáva s podpoistením nehnuteľností, ktoré si ľudia bežne neuvedomujú. Často to zistia až po poistnej udalosti, keď im poisťovňa nepokryje škody v plnej výške.

slovakia

left justify in out

"Ak si niekto pred desiatimi rokmi kúpil byt za 100.000 eur, mal by vedieť, že dnes má jeho nehnuteľnosť približne dvojnásobnú hodnotu. Pokiaľ si za ten čas v poistnej zmluve na nehnuteľnosť ani raz neupravil výšku poistnej sumy a nezvýšilo sa mu poistné, znamená to, že v prípade poistnej udalosti mu poisťovňa vyplatí omnoho nižšiu sumu, akú možno očakáva," upozornil riaditeľ pre neživotné poistenie FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

 

Z najnovšieho prieskumu, ktorý spoločnosť zrealizovala medzi svojimi finančnými maklérmi z celého Slovenska vyplýva, že nejde o ojedinelý problém. S podpoistením nehnuteľností sa stretáva väčšina sprostredkovateľov. "Až 82 % finančných maklérov za najčastejší problém starších poistných zmlúv označilo práve nízke poistné sumy. Ďalším problémom je, že klienti nemajú uzavreté komplexné poistenie, teda majú poistenú len nehnuteľnosť, ale nie domácnosť a zodpovednosť za škodu. Šesť z desiatich maklérov sa zároveň stretáva aj s tým, že klienti si byty či domy poistili len na výšku hypotéky, ale nie na hodnotu nehnuteľnosti," priblížil Krajňák.

 

V prípade vyššieho podpoistenia môžu ľudia od poisťovne dostať oveľa menej peňazí, ako budú reálne potrebovať. Najmä v prípadoch, ak je ich nehnuteľnosť podpoistená o viac ako 15 %. To je podľa odborníka obvyklá hranica, od ktorej poisťovne začínajú uplatňovať podpoistenie a krátiť poistné plnenie. "V praxi to znamená, že ak napríklad na nehnuteľnosti, ktorá je poistená len na 50 % svojej aktuálnej hodnoty, vznikne škoda vo výške 10.000 eur, tak poisťovňa môže pristúpiť k tomu, že klientovi vyplatí len 5000 eur. Keby mal poistnú sumu nastavenú správne, vyhol by sa strate 5000 eur, pritom poistka by ho stála len o pár eur ročne viac," vyčíslil Krajňák.

 

Správne nastavenie poistnej zmluvy na nehnuteľnosť by sa malo podľa neho kontrolovať najmenej každé dva až tri roky. "Nejde len o to, že ceny nehnuteľností sa v priebehu niekoľkých rokov dokážu výrazne zmeniť. Podpoistenie môže vzniknúť aj v prípade rekonštrukcie, ktorá zvýšila hodnotu nehnuteľnosti, ale nepremietla sa aj do vyššieho poistného krytia," doplnil odborník. Prieskum potvrdil, že Slováci poistenie bývania celkovo podceňujú. Až 56 % sprostredkovateľov uviedlo, že klienti poistenie nehnuteľnosti berú len ako povinnosť pri čerpaní hypotéky. Iba necelá tretina maklérov (29 %) sa v praxi stretáva s tým, že sa ľudia o poistenie nehnuteľnosti reálne zaujímajú, aby chránili svoj majetok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona