Opozičná skupina Otvorené Rusko ukončila po nátlaku úradov činnosť

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 06:09 • 2 min
Opozičná skupina Otvorené Rusko ukončila po nátlaku úradov činnosť

MOSKVA - Opozičná skupina Otvorené Rusko vo štvrtok oznámila, že končí so svojou činnosťou. Stalo sa tak po tom, čo úrady označili organizáciu za nežiaducu.

slovakia

left justify in out

Líder skupiny Andrej Pivovarov uviedol, že končia, aby ochránili členov pred trestným stíhaním. „Je to strašne smutné,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter Pivovarov. Podľa neho chce zmenu v Rusku čoraz viac ľudí a „Rusko bude slobodné a stane sa to čoskoro“.

 

img

Zákon z roku 2015 klasifikuje členstvo v „nežiaducej“ organizácii ako trestný čin. Vláda na základe tejto legislatívy zakázala približne 30 skupín. Pivovarov vo štvrtok poukázal na návrh zákona v ruskom parlamente, pre ktorý by členom takýchto skupín hrozili tresty odňatia slobody.

 

Prečítajte si tiež: Ruský parlament prijal zákon, ktorý Navaľného spolupracovníkom bráni kandidovať vo voľbách

Otvorené Rusko financoval oligarcha a oponent Kremľa Michail Chodorkovskij, ktorý sa presťahoval do Londýna po tom, ako v Rusku strávil desať rokov vo väzení. Obvinenia voči nemu sú široko vnímané ako politická pomsta za oponovanie vláde prezidenta Vladimira Putina.

Ruská vláda zosilnila svoj záťah na disent. Krajina sa totiž pripravuje na septembrové parlamentné voľby a popularita vládnej strany Jednotné Rusko slabne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies