Rusko má kompromitujúci materiál na Orbána, vyhlásil nemecký europoslanec

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 16:29 • 2 min
Rusko má kompromitujúci materiál na Orbána, vyhlásil nemecký europoslanec

BRUSEL - Hovorca frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) pre zahraničné veci Michael Gahler ostro odsúdil maďarského premiéra Viktora Orbána. Kriticky sa na jeho adresu vyjadril po informácii, že šéf maďarskej vlády bojkotuje šiesty sankčný balík EÚ voči Rusku pre nespokojnosť s tým, že medzi sankcionované osoby patrí aj ruský patriarcha Kirill, podporovateľ ruskej invázie na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Vláda premiéra Viktora Orbána už dávnejšie avizovala, že s takýmto krokom nesúhlasí. V uplynulých dňoch sa však o tom v súvislosti so summitom EÚ v Bruseli nehovorilo. EÚ zaradila patriarchu Kirilla na zoznam Rusov, ktorým chce zamraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie.

 

 

„Orbán chráni patriarchu Kirilla pred sankciami EÚ. Kirill žehná vojnovým zločinom, ktoré ruský diktátor nariaďuje na Ukrajine. Hanbi sa! Jedného dňa sa odhalí kompromitujúci materiál, ktorým vás Rusi držia pod kontrolou. Aká hanba pre Maďarsko,“ uviedol Gahler ešte v stredu na svojom účte na Twitteri.

 

Prečítajte si tiež: Do vojny na Ukrajine môže vstúpiť tretia krajina, varuje Lavrov

 

Nemecký europoslanec však nespresnil, akým spôsobom by Rusko malo na Orbána vyvíjať tlak, respektíve akým kompromitujúcim materiálom týkajúcim sa jeho osoby údajne disponuje.

 

Podľa agentúry Bloomberg medzičasom Orbán opäť rokoval s lídrami EÚ o sankciách uvalených na Rusko a dal najavo, že je proti sankcionovaniu Kirilla.

 

img

 

Na prijatie nového balíka sankcií, ktorý mal byť dokončený vo štvrtok, je potrebný súhlas všetkých členských krajín eurobloku.

 

Orbánovu stranu Fidesz minulý rok vylúčili z EPP, najväčšej a najvplyvnejšej politickej rodiny v Európe.

 

Informuje spravodajca TASR.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj vystúpil na Globsecu v Bratislave. Predložil nové požiadavky Ukrajiny

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies