Opozícia vyzýva primátorov za Smer, aby sa ozvali proti zmenám vo vyvlastňovaní

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 11:38 • 2 min
Opozícia vyzýva primátorov za Smer, aby sa ozvali proti zmenám vo vyvlastňovaní

BRATISLAVA – Primátori a starostovia za Smer-SD, ktorí sedíte v parlamente, kolegovia zo strany vám berú právomoci pri výstave významných investícii, vyjadrite sa k tomu.

slovakia

left justify in out

Takto vyzvali členov vládnej strany poslanci z opozičných radov. O kompetencie ich má podľa opozície odobrať novela zákona týkajúca sa významných investícií, ktorú predkladá trojica zákonodarcov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro.

"Ak sa k tomuto nevyjadríte, tak ste tu naozaj len biele kone dosadené Robertom Ficom," vyhlásil dnes v rámci diskusie o návrhu v Národnej rade (NR) SR Július Brocka (KDH). Podľa vlastných slov len nechápavo krúti hlavou nad dvoma prekladateľmi zákona, Michalom Bagačkom a Františkom Petrom. Prvý z nich je primátorom Hnúšte a druhý starostom obce Ploské.

"Primátori a starostovia, vy rozumiete, čo predkladáte?" pýtal sa Brocka. Na reakciu zároveň vyzval aj ďalších primátorov za Smer-SD, napríklad Igora Chomu zo Žiliny či Janu Vaľovú z Humenného.

Podobne apeloval na poslancov Smeru-SD aj Zsolt Simon z Mosta-Híd. Chcel by, aby vystúpil aj primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD). "Neviem, ako sa budú správať, keď vláda rozhodne, že pri nich postaví kasíno alebo spraví ropovod," podotkol Simon.

Zákon týkajúci sa významných investícií sa v súčasnosti nachádza v parlamente v druhom čítaní. V novele chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur.

Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies