Opozícia v britskom parlamente chce pripomienkovať vládny návrh zákona o brexite

NETKY.SK • 24 Január 2017, 17:01 • 2 min
Opozícia v britskom parlamente chce pripomienkovať vládny návrh zákona o brexite

BRUSEL/LONDÝN – Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej musí na základe verdiktu súdu predložiť do parlamentu na schválenie zákon, ktorý umožní odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn aj škótski nacionalisti chcú vládny návrh zákona zmeniť. Legislatívny proces v parlamente môže spôsobiť zmenu podmienok tzv. brexitu, ako aj oddialiť podanie žiadosti o odchod z Únie.

slovakia

left justify in out

"Labouristi rešpektujú výsledok referenda (o členstve v EÚ) a nebudú komplikovať proces aktivácie článku 50 (Lisabonskej zmluvy o vystúpení z EÚ), ale vládny návrh zákona budeme chcieť zmeniť tak, aby sme konzervatívcom zabránili vytvoriť brexitom zo Spojeného kráľovstva daňový raj," vyhlásil dnes Corbyn. Vládu vyzval na spoluprácu počas rokovaní o brexite, aby tým zaistila schválenie konečnej dohody v parlamente.

 

Hoci britský najvyšší súd jednomyseľne rozhodol, že vystúpenie z EÚ nie je nutné prekonzultovať samostatne so Škótskom, Walesom a Severným Írskom, Škótska národná strana (SNP) bude mať svoje slovo. V dolnej komore britského parlamentu má 54 poslancov a avizovala, že k vládnemu zákonu o brexite má 50 pripomienok a dodatkov.

 

"Je veľmi dôležité, že westminsterskému parlamentu bola teraz daná maximálna možná príležitosť na to, aby diskutoval a rozhodol o spustení článku 50, a tiež podmienkach vyjednávacej pozície Británie," uviedla škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá je zároveň predsedníčkou SNP. "Poslanci Škótskej národnej strany sa budú snažiť spolupracovať s ďalšími zákonodarcami z dolnej snemovne parlamentu na zastavení smerovania k tvrdému brexitu," dodala.

 

Líder strany Liberálni demokrati Tim Farron rozhodnutie súdu privítal s tým, že dal ľuďom možnosť rozhodnúť o ďalšom postupe. "Liberálni demokrati v tom majú jasno: žiadame, aby voliči rozhodli o konečnom znení dohody, inak za aktivovanie článku 50 nezahlasujeme," uviedol Farron, ktorého strana má v dolnej komore parlamentu deväť zákonodarcov.

 

Slovenského europoslanca Ivana Štefanca rozhodnutie britského súdu neprekvapilo. Komplikácie pri schvaľovaní zákona o brexite by podľa neho mohli nastať vo vládnej Konzervatívnej strane. "Dá sa očakávať, že Konzervatívna strana, ktorá bola v postoji k referendu rozdelená, môže podmienky vystúpenia pozmeniť a avizovaný tvrdý brexit zmeniť na mäkší variant. Bolo by to v záujme Británie, Európy aj Slovenska," skonštatoval europoslanec.

 

Právni experti tvrdia, že Mayovej vláda predloží parlamentu návrh zákona o vystúpení z EÚ veľmi rýchlo a táto legislatíva sa bude zameriavať iba na spustenie článku 50 Lisabonskej zmluvy, aby bola obmedzená možnosť rôznych pozmeňovacích návrhov a dodatkov, ktoré by mohli oddialiť hlasovanie. Otázkou zostáva, ako sa k zákonu postaví horná komora britského parlamentu, Snemovňa lordov.

 

Británia informovala partnerov v EÚ, že dodrží plánovaný termín a oficiálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy o odchode z EÚ koncom marca. Uviedol to vysokopostavený diplomat z EÚ v reakcii na verdikt britského najvyššieho súdu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies