Opozícia kritizuje vládu za neúčasť na prezidentovom prejave

NETKY.SK • 26 November 2014, 12:09 • 2 min
Opozícia kritizuje vládu za neúčasť na prezidentovom prejave

BRATISLAVA – Rozhodnutie členov vlády neprísť do parlamentu vypočuť si prejav prezidenta SR nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa dobrý signál.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, aj keď vláda nemá povinnosť sa zúčastniť na takomto vystúpení, pre občanov, pre politickú atmosféru, je spolupráca troch kľúčových inštitúcií, ktorými sú parlament, vláda a prezident SR, rozhodujúca. Podľa neho za posledné týždne sa stali vážne personálne a politické rozhodnutia a zároveň je evidentná nespokojnosť spoločnosti so stavom vecí verejných nielen v zdravotníctve, ale aj v prejavoch korupcie. „Vítam preto prezidentov apel na zodpovednosť, dialóg a spoluprácu pri hľadaní účinných riešení. Je dobré, že sa dotkol nielen zdravotníctva, ale aj školstva. Už tretia personálna zmena môže mať významné negatívne následky. Zdravotníctvo sa týka každého, dnes vyžaduje účinné a ozdravné kroky,“ konštatoval Figeľ.

 

Neúčasť vlády na vystúpení prezidenta kritizoval aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Je to neúcta voči prezidentovi SR. Vláda tu mala byť. Bolo to neférové,“ povedal pre agentúru SITA. Podľa neho prezident s príhovorom vystúpil v správnom čase. „Dianie v parlamente nemôže byť v rozpore s požiadavkami verejnosti a tento apel prezidenta snáď pomôže, aby sme prijali funkčné zákony o schránkových firmách či o konflikte záujmov, ktoré by inak Smer zhodil zo stola,“ povedal s tým, že pokračovanie v doterajšej parlamentnej praxi by bolo nezodpovedné zahrávanie sa s pokojom občanov na Slovensku. „Uvedomujeme si to my a som rád, že si to uvedomuje aj prezident,“ dodal. 

 

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) hovoril v utorok novozvolený predseda parlamentu o novej politickej kultúre, ale dnešný postoj vlády je prejavom neúcty k hlave štátu. Jurinová pre agentúru SITA ocenila, že Andrej Kiska nebol v prejave konfrontačný, ale povzbudzujúci. „Pozitívne hodnotím jeho upozornenie na práva ľudí, ktoré treba chrániť a nie znevažovať,“ dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies