FOTO Opica vedie súdny spor s fotografom: Publikovaním jej selfie porušil autorské práva

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 09:36 • 2 min
FOTO Opica vedie súdny spor s fotografom: Publikovaním jej selfie porušil autorské práva

Fotograf uverejnil selfie opice a dostal sa pred súd za porušenie autorských práv.

slovakia

left justify in out

David Slater je fotograf, ktorý sa zameriava na zachytávanie života voľne žijúcich zvierat. V roku 2011 bol za týmto účelom v Indonézii na ostrove Sulawesi. V záujme vytvorenia čo najautentickejších fotografii pracoval so skupinkou voľne žijúcich opíc. Zblížili sa až natoľko, že jednu z nich naviedol na to, aby vzala jeho fotoaparát a urobila si neobvyklý záber samej seba. David uverejnil túto „selfie“ na Wikipedii. Hoci mala obrovský úspech, priniesla mu veľké problémy.

 

 

O tri roky neskôr spomínaný portál poukázal na skutočnosť, že autorom fotografie je v podstate opica, čím spochybnila právo fotografa na jej šírenie. Kauza sa mala skončiť stiahnutím záberu z webu. Medzi tým US Copyright Office rozhodla, že zvieratá nemôžu byť nositeľmi autorských práv. Do problematiky sa však zaplietla PETA, americké ochranárske združenie, ktoré sa prihlásilo ako zástupca opice. A tu sa začali problémy.

 

David sa absurdným sporom zo začiatku ani nezaoberal. Keď však zistil, že by mu prípadné prehratie súdu prinieslo nemalú pokutu, ktorou by mal opicu odškodniť, začal byť aktívny. Obhajoval sa tým, že pripravil pozadie, vybral vhodnú techniku, spracoval a upravil obrázky a aj celý kreatívny nápad pochádza z jeho hlavy.

 

Napriek tomu, že fotografia Davidovi priniesla množstvo problémov a času stráveného na súdoch zachytenie opice neľutuje. Tvrdí, že: "Nebyť pozornosti, ktorú tento záber priniesol tomuto druhu, pravdepodobne by už vyhynuli. Domorodci ich chytali a následne opekali a jedli. Teraz ich majú radi."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies