Vakcína proti HIV sa neosvedčila, odborníci sú sklamaní

NETKY.SK • 4 Február 2020, 19:44 • 2 min
Vakcína proti HIV sa neosvedčila, odborníci sú sklamaní

USA - Testovanie experimentálnej vakcíny, ktorej cieľom bolo ochrániť ľudí pred vírusom HIV, sa skončilo neúspechom. Americký Národný zdravotný inštitút (NIH) ukončil test HVTN 702, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 5 000 ľudí z Juhoafrickej republiky (JAR).

slovakia

left justify in out

Liek sa zatiaľ nenašiel

Juhoafričania sa zúčastnili tohto experimentu na základe vlastného rozhodnutia. Testy sa ale skončili po tom, čo vyšlo najavo, že vakcína nevyliečila človeka nakazeného vírusom HIV. Odborníci tvrdia, že sú z toho veľmi sklamaní, ale dodávajú, že hľadanie preventívnej vakcíny musí pokračovať ďalej.

 

img

 

Postup pri tvorbe
Testovaná vakcína bola novou verziou prvej, ktorá počas klinického testovania RV144 v Thajsku preukázala istú mieru ochrany pred vírusom. Bola upravená pre podtyp vírusu, ktorý je najčastejší v JAR. Ak by bola úspešná, vedci by ju mohli upraviť aj pre ďalšie kmene HIV na svete.

 

img

 

Priebeh výskumu
V rámci výskumu dobrovoľníci náhodne dostali vakcínu alebo placebo injekciu. Podľa predbežných údajov bolo medzi príjemcami vakcíny 129 prípadov infekcií HIV a medzi osobami s placebom 123 prípadov.

 

img

 

Sklamanie
"Vakcína proti HIV je dôležitá k ukončeniu globálnej pandémie a dúfali sme, že tento kandidát bude fungovať. Bohužiaľ, nefungoval. Výskum pokračuje v ďalších prístupoch k bezpečnej a efektívnej vakcíne proti HIV, o ktorej sa stále domnievam, že ju možno dosiahnuť," vyjadril sa Anthony Fauci z NIH.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa waleo32 (@waleo32),

 

Súčasná prevencia pred HIV
Pri prevencii HIV sa síce preukázala efektívna preexpozičná profylaxia, tá si však na rozdiel od vakcíny vyžaduje pravidelné, dokonca denné, užívanie liekov. V krajinách, kde takáto liečba nie je dostupná, je preto jedinou efektívnou prevenciou používanie kondómov počas pohlavného styku alebo abstinencia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies