Francúzi poznajú identitu údajných páchateľov útokov v Paríži!

NETKY.SK • 15 November 2015, 19:49 • 2 min
Francúzi poznajú identitu údajných páchateľov útokov v Paríži!

PARÍŽ - Médiá vo Francúzsku a Srbsku zverejnili mená troch údajných samovražedných atentátnikov, ktorí v piatok útočili v Paríži, pričom zabili najmenej 129 ľudí a ďalších vyše 300 zranili.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:27 Irak pred útokmi varoval Paríž pred napadnutím zo strany Islamského štátu

Iba deň pred smrtiacimi útokmi v Paríži, ktoré zabili 129 ľudí, zaslala iracká tajná služba správu krajinám koalície bojujúcej s Islamským štátom (IS), v ktorej ich varovala pred akútnou hrozbou útokov zo strany tejto džihádistickej organizácie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

 

Iracká tajná služba uviedla, že vodca IS, Abú Bakr al-Bagdádí, vydal príkaz k útoku na koaličné krajiny bojujúce proti nim v Iraku a Sýrii, a tiež na Irán a Rusko "prostredníctvom bombových útokov alebo atentátov alebo vzatia rukojemníkov v nadchádzajúcich dňoch".

 

Informáciu v depeši tajnej služby potvrdili šiesti vysokí predstavitelia irackej tajnej služby a štyria z nich uviedli, že pred možným útokom varovali osobitne Francúzsko.

 

Reportér agentúry AP dnes videl kópiu tejto depeše.

 

Všetci informátori hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemali oprávnenie hovoriť o tejto záležitosti verejne, dodala AP.

 

19:10 Belgická polícia vyhlásila pátranie po mužovi podozrivom z účasti na atentátoch

Belgická polícia dnes vyhlásila medzinárodné pátranie po mužovi podozrivom z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži.

 

Podľa agentúry AP ide o 26-ročného Salaha Abdeslama, ktorý sa narodil v Bruseli. Úrady varovali, že by mohol byť nebezpečný a vyzvali občanov, aby sa ho nesnažili zadržať vlastnými silami.

 

Salah Abdeslam je jedným z trojice bratov podozrivých z účasti na atentátoch v Paríži. Vyšetrovatelia predtým vyslovili predpoklad, že tento muž je buď na úteku, alebo prišiel pri atentátoch o život, podobne ako ďalší jeho brat - Ibrahim, ktorého totožnosť zverejnili dnes podvečer.

 

Polícia sa domnieva, že Salah Abdeslam v požičovni prenajal auto, ktorým sa pred parížsky klub Bataclan dopravila skupina útočníkov. Tí potom vo vypredanom klube dve hodiny počas rukojemníckej drámy terorizovali divákov koncertu. O život tam prišlo 89 ľudí.

 

Tretí z bratov zostáva v rukách belgickej polície, informovali dnes večer francúzske a belgické médiá, ktoré popreli správy, že bol prepustený na slobodu.

 

Salah Abdeslam je podozrivý z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži

 

img

 

17:56 Útok v Paríži spáchali najmenej traja Francúzi, našlo sa jedno z áut útočníkov

Pokiaľ ide o pokrok v pátraní a vyšetrovaní, televízia BFMTV, ako aj ďalšie zdroje uviedli, že na parížskom predmestí Montreuil sa našlo auto Seat Leon použité páchateľmi piatkových útokov na uliciach rue de Charonne a rue de la Fontaine-au-roi. V aute boli tri samopaly typu Kalašnikov.

 

Na základe porovnania odtlačkov prstov je známa identita jedného z páchateľov rukojemníckej drámy v parížskom klube Bataclan, kde zomrelo 89 ľudí. Ide o Francúza alžírskeho pôvodu menom Omar Ismail Mostefai. Polícia v sobotu pri raziách zadržala sedem ľudí pohybujúcich sa v jeho okolí, vrátane staršieho brata a otca, ktorí však s ním už roky neboli v kontakte.Viac sa dočítate TU!

 

17:46 Obama po útokoch v Paríži sľubuje zdvojnásobenie úsilia o zničenie IS

Prezident Spojených štátov Barack Obama prisľúbil dnes "zdvojnásobenie" úsilia svojej krajiny o zničenie organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovým teroristickým útokom v Paríži, ako aj o ukončenie vojny v Sýrii, ktorá umožnila vzostup moslimského extrémizmu. Neprezradil však nijaké podrobnosti o tom, akým spôsobom chcú Spojené štáty alebo ich partneri v koalícii proti IS vystupňovať svoje zásahy.

 

17:19 Británia pomáha pri pátraní po podozrivých z útoku v Paríži

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová dnes v Londýne po zasadnutí vládneho núdzového štábu COBRA informovala, že britská polícia veľmi tesne spolupracuje s Parížom a Bruselom, aby im pomohla nájsť osoby podozrivé zo spoluúčasti na piatkových atentátoch vo francúzskej metropole.

Viac sa dozviete TU!

 

img

 

17:06 Sarkozy vyzval Rusko a Západ na vytvorenie spoločnej koalície proti IS v Sýrii

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyzval na vytvorenie jednotnej medzinárodnej koalície na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Viac sa dozviete TU!

 

15:46 Dvaja z útočníkov v Paríži prišli z Belgicka, tvrdí tamojšia prokuratúra

Dvaja z celkovo siedmich páchateľov piatkových atentátov v Paríži prišli z Belgicka, informovala dnes belgická prokuratúra s tým, že jeden žil v Bruseli a druhý v neďalekej obci Molenbeek-Saint-Jean.

Prokuratúra súčasne spresnila, že počas sobotňajších policajných razií bolo v oblasti Bruselu zadržaných sedem osôb, ktoré ešte dnes predstúpia pred sudcu. Ten rozhodne o ich prípadnom vzatí do väzby. Podľa prokuratúry vyšetrovatelia pokračujú v preverovaní ich možnej účasti na útokoch v Paríži.

 

15:37 Pre Paríž zvýšia bezpečnosť na slovenských štadiónoch

Bezpečnostná komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja (BK SZĽH) v spolupráci s políciou vzhľadom na piatkové teroristické útoky v Paríži zvýši bezpečnosť na zimných štadiónoch počas zápasov organizovaných SZĽH. Informuje o tom oficiálny web zväzu.

 

15:32 Vo Francúzsku od dnes platí trojdňový štátny smútok

Francúzsko si od dnešného dňa až do utorka uctieva pamiatku obetí piatkových teroristických útokov v Paríži. Štátny smútok bude trvať od dnes až do utorka, vyplýva z dekrétu, ktorý v sobotu vydal prezident Francois Hollande. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

15:20 Ministri vnútra EÚ zvážia odozvu na útoky v Paríži na mimoriadnom zasadnutí

Luxembursko ako krajina predsedajúca Rade EÚ usporiada najbližší piatok mimoriadne zasadnutie ministrov vnútra, ktorí budú rokovať o celoeurópskej odozve na piatkové teroristické útoky v Paríži. S odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie o tom dnes informovala agentúra Reuters.

 

Krízové zasadnutie Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci sa podľa nej uskutoční na žiadosť francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva. "V konfrontácii s barbarstvom a terorizmom Európa stojí svorne s Francúzskom," vyhlásilo luxemburské predsedníctvo Rady EÚ. Cieľom ohláseného rokovania je "posilniť európsku odozvu pri zaistení nadväznosti na prijaté opatrenia".

 

Očakáva sa, že miestom piatkového zasadnutia ministrov bude Brusel, presný čas alebo program však zatiaľ neboli stanovené, uviedol pre Reuters nemenovaný diplomat EÚ.

 

15:09 Piati podozriví zadržaní v Belgicku boli zrejme členmi teroristickej siete

Belgické úrady dnes potvrdili, že v súvislosti s piatkovými atentátmi v Paríži bolo v obci Molenbeek-Saint-Jean, neďaleko Bruselu zadržaných päť podozrivých osôb.

 

Starostka obce Françoise Schepmansová dnes pre belgickú televíziu RTBF spresnila, že v tomto prípade možno hovoriť o (teroristickej) sieti. Viac sa dozviete TU! 

 

14:31 Izrael pomáha Francúzsku pri vyšetrovaní útokov v Paríži

 Izraelský minister obrany Moše Jaalon dnes vyzval európske krajiny, aby prijali prísne protiteroristické zákony a "chránili tak demokraciu".

 

Vo vysielaní vojenského rozhlasu Jaalon vyhlásil, že "Európania (po útokoch v Paríži) pochopili, že sú ohrození, ale opatrenia, ktoré mali byť prijaté, neprijali."

 

Ako príklad uviedol zmeny v zákonoch, ktoré by umožnili odpočúvanie potenciálnych teroristov. Vysvetlil v tejto súvislosti, že v Európe sa "rovnováha medzi bezpečnosťou a ochranou ľudských práv vychýlila na stranu ľudských práv", ale upozornil, že"nemáme na výber: treba posilniť stranu bezpečnosti v záujme ochrany demokracie." Viac sa dozviete TU!

 

Diera po guľke v okne reštaurácie na Rue de Charonne

 

img

 

14:20 Irak varoval pred útokmi islamistov Francúzsko, USA i Irán

Iracká tajná služba získala informácie naznačujúce, že Francúzsko, Spojené štáty a Irán by mohli byť krajinami, ktorým hrozia útoky. Irak všetky dotknuté krajiny pred touto hrozbou varoval, uviedol iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí, ktorý svoje vyhlásenie ďalej nespresnil, ani neuviedol, kedy Irak túto informáciu zdieľal.

 

Džaafarí, ktorý sa vo Viedni zúčastnil na konferencii o urovnaní občianskej vojny v Sýrii, nešpecifikoval, či hrozba útokmi vychádza od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ovládajúcej časti územia Sýrie a Iraku. Uviedol však, že nedávne útoky Egypte, Libanone a Francúzsku si vyžadujú "globálnu reakciu" voči tejto džihádistickej skupine.

 

14:00 Erdogan: Útoky v Paríži ukázali, že terorizmus je kolektívna hrozba

"Sme konfrontovaní s kolektívnou teroristickou snahou. Táto teroristická akcia (v Paríži v noci z piatka na sobotu) nie je zameraná len proti ľudu Francúzska, ale proti celému ľudstvu," povedal turecký prezident. 

 

Video ako svet reaguje na udalosti v Paríži

 

 

13:20 Srbsko potvrdilo, že držiteľ sýrskeho pasu žiadal o azyl

Držiteľ sýrskeho pasu, ktorý sa našiel v blízkosti tela jedného z páchateľov piatkových útokov v Paríži, v októbri prišiel do územie Srbska, kde požiadal o azyl.

 

Informovalo o tom dnes srbské ministerstvo vnútra. 

 

Srbský rezort informoval, že francúzski vyšetrovatelia sa zaujímajú o osobu A.A., ktorá podľa jeho údajov 7. októbra vstúpila na územie Srbska cez pohraničný priechod v Preševe, kde požiadala o azyl. Preševo je priechodom na hraniciach medzi Srbskom a Macedónskom. Viac sa dozviete TU!

 

12:45 Francúzsko je terčom islamistov za svoju rozhodnosť a svetskosť

Americký magazín Slate sa vo svojom najnovšom čísle zamýšľa nad prameňmi nenávisti islamistov k Francúzsku.

 

Autor článku, Daniel Byman - vedúci oddelenia blízkovýchodných štúdií vo washingtonskom neziskovom Brookings institute -, vysvetlil, že je za tým nielen rozhodný odpor Paríža k terorizmu, ale aj svetský charakter Francúzska a spôsob života jeho obyvateľov.

 

Byman v článku pripomína, že Francúzsko zaujalo jednoznačne odmietavý postoj k džihádistom po útokoch alžírskej islamistickej skupiny, ktoré sa na jeho území odohrali v 90. rokoch. "Odvtedy je Francúzsko nezmieriteľným a skúseným nepriateľom všetkých prívržencov džihádu na celom svete," vysvetlil orientalista. Viac sa dočítate TU!

 

Parížania umiestnili spomienkové ruže do otvorov po guľkách.

 

img

 

12:06 Juncker: EÚ by sa v súvislosti s Parížom nemala pridávať k nečestným reakciám

Krajiny Európskej únie by sa nemali pridávať k "nečestným" reakciám spájajúcim útoky v Paríži s odmietaním utečencov ako takých, pretože strelci vo Francúzsku boli kriminálne živly, a nie žiadatelia o azyl, povedal dnes predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Viac sa dozviete TU!

 

10:47 Po útokoch v Paríži sa očakáva pokles akciových trhov

Globálne akciové trhy sú pripravené na to, že v pondelok nastane krátkodobý výpredaj pre koordinované útoky, ktoré v Paríži podnikli islamskí militanti, pričom o život prišlo 129 ľudí. Podľa analytikov je však nepravdepodobný dlhodobý ekonomický vplyv alebo reakcia trhu.


Predpokladá sa, že v pondelok najviac oslabia akcie francúzskych firiem, osobitne tých, ktoré sú závislé od rozsiahleho turistického sektora krajiny. "Tieto teroristické útoky v Paríži a ich veľký rozsah by mohli mať významný negatívny vplyv na sektor cestovania a turizmu," povedal Robert T. Lutts, šéf spoločnosti Cabot Wealth Management. Francúzsko je krajinou, do ktorej prichádza najväčší počet turistov, a odvetvie turizmu tvorí takmer 7,5 % francúzskeho hrubého domáceho produktu. Paneurópska akciová burza Euronext však v sobotu uviedla, že francúzske finančné trhy sa v pondelok otvoria ako zvyčajne.

 

10:36 Aj NHL sa ponorila do minút ticha, Jágr s Eiffelovkou

Vlna celosvetového súcitu s obeťami teroristických útokov v Paríži neobišla ani hokejistov v najprestížnejšej profilige sveta. Pred začiatkom všetkých 13 sobotňajších zápasov v NHL si minútou ticha uctili mŕtvych z piatkového krvavého večera vo francúzskej metropole, kde na šiestich miestach prišlo o život dovedna 129 ľudí a ďalšia stovka sa ešte nachádza v kritickom stave. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

09:49 Blaha:Útoky v Paríži potvrdzujú slová vlády, že hrozby sú reálne

Útoky vo Francúzsku podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) potvrdili, že bezpečnostné hrozby, o ktorých dlhodobo hovorí slovenská sociálnodemokratická vláda, sú reálne a nemožno si pred nimi zakrývať oči v mene prázdneho humanizmu.

 

Ako povedal Blaha dnes pre agentúru SITA, práve to je totiž voda na mlyn fašistom na všetkých stranách sporu. "Politicky z tejto krvavej udalosti vyplýva jedno: islamofašizmus v podobe Islamského štátu musí byť zničený, a to rýchlo a nemilosrdne. Musia sa proti nemu spojiť všetci, ktorých ohrozuje, vrátane Európy, vrátane Ruska,“ zdôraznil.Viac sa dozviete TU!

 

09:03 Pri útokoch v Paríži použili teroristi aj "Satanovu matku"

Atentátnici, ktorí sa v noci na sobotu podieľali v Paríži na koordinovaných útokoch s množstvom obetí na životoch, použili trhavinu TATP, ktorá je teroristami pre svoju materiálovú nestálosť prezývaná Satanova matka. V sobotu večer o tom informoval parížsky prokurátor Francois Molins.

 

TATP je skratka pre peroxid acetónu a je to tá istá látka, aká bola použitá v roku 2005 pri útokoch na londýnske metro a autobusovú dopravu. V britskej metropole vtedy zomrelo 52 cestujúcich.

 

TATP je na zozname americkej protiteroristickej centrály (NCTC) vedená ako bežná a relatívne ľahko syntetizovateľná výbušnina, približuje agentúra AP.

 

Experti z NCTC opisujú Satanovu matku ako látku veľmi nestálu a citlivú na teplo, náraz a trenie.

Peroxid acetónu použil aj Richard Reid, ktorý sa koncom roka 2001 počas transatlantického letu z Paríža do Miami neúspešne pokúsil odpáliť trhavinu vo svojej topánke.

 

K zodpovednosti za parížske atentáty, pri ktorých bolo zabitých 129 ľudí, sa prihlásila sunnitská džihádistická organizácia Islamský štát.

 

img

 

08:44 Francúzske a srbské médiá poznajú identitu údajných páchateľov útokov v Paríži

Známe je meno občana Francúzska, ktorého identifikovali na základe odtlačkov prstov. Ide o 29-ročného Omara Ismaila Mostefaia, ktorého otca a brata francúzski vyšetrovatelia v sobotu vzali do väzby a v ich bytoch urobili prehliadku.

 

Mostefaiovo meno na sociálnej sieti Facebook zverejnil aj Pierre Gorges, primátor mesta Chartres, kde podozrivý od roku 2012 žil.

 

Podľa francúzskych médií Mostefai v zime na prelome rokov 2013-14 strávil niekoľko mesiacov v Sýrii, kam sa dostal z Turecka. Rodina o ňom v poslednom čase nemala žiadne správy. Podľa brata bol nejaký čas v Alžírsku, odkiaľ rodina pochádza.

 

Meno ďalšieho predpokladaného útočníka zverejnil srbský denník Blic, ktorý vo svojom dnešnom vydaní prináša fotokópiu sýrskeho cestovného dokladu nájdeného údajne na mieste jedného z parížskych útokov a vydaného na meno Ahmad Almohammad. Muž má podľa pasu 25 rokov.

 

Denník Blic neodhaľuje svoj zdroj, z ktorého získal snímku pasu, ale píše, že srbské úrady dostali od francúzskych bezpečnostných zložiek žiadosť o pomoc a sprístupnenie databázy do krajiny prichádzajúcich migrantov. Do západnej Európy sa tento muž dostal cez Srbsko.

 

Francúzske médiá však k identickému príbehu o púti "utečenca" zo Sýrie na západ Európy cez grécky ostrov Leros uvádzajú iné meno - má údajne ísť o Abbdulakbaka B., ktorý sa 3. októbra vylodil na gréckom ostrove Leros, kde ho zaregistrovali podľa smerníc EÚ a odkiaľ sa balkánskou trasou dostal do Francúzska.

 

Grécke úrady v noci nadnes pripustili, že medzi útočníkmi v Paríži mohli byť až dvaja muži, ktorí sa do Francúzska dostali po balkánskej ceste a cez jej vstupnú bránu - Grécko.

 

Parížsky prokurátor Francois Molins v sobotu potvrdil, že na mieste jedného z výbuchov sa našiel pas Sýrčana narodeného v roku 1990. Prokurátor podotkol, že na rozdiel od Mostefaia, táto osoba francúzskym tajným službám nebola známa.

 

Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ nedospeli k záveru, či nájdený pas skutočne patrí útočníkovi.

 

Podľa zdrojov zo súdneho lekárstva citovaných rozhlasovou stanicou Europe 1 dvaja z útočníkov mali len 15-18 rokov. Oficiálne túto informáciu nikto nevyvrátil ani nepotvrdil.

 

 Video zachytáva panický útek ľudí po streľbe v koncertnej hale Bataclan.

 

03:04 Francúzi demonštrovali proti terorizmu aj napriek výnimočnému stavu

Napriek výnimočnému stavu, ktorý po piatkových útokoch v Paríži vyhlásil prezident Francois Hollande na celom území Francúzska, sa v sobotu v mnohých mestách konali zhromaždenia na uctenie si pamiatky obetí, na podporu zranených a pozostalých, ako aj proti terorizmu.

 

V samotnom Paríži sú demonštrácie na verejných miestach zakázané až do 19. novembra, oznámila parížska prefektúra podľa spravodajskej stanice RTL. Rovnaké odporúčanie vydali napríklad aj radnice v Bordeaux, Toulouse či Besansone.

 

Parížania v sobotu namiesto účasti na masovej demonštrácii prichádzali k miestam útokov, zapaľovali tam sviečky, kládli kvety, modlili sa či diskutovali.

 

Manifestácie proti terorizmu sa však v sobotu uskutočnili v mestách Grenoble, Arras, Bourges, Lavale, Metz, Tours, Orleáns či Lille a ďalších. Zhromaždenia mali podľa RTL pokojný priebeh, len v niektorých mestách - ako v Lille - sa ozývali hlasy volajúce po vyhostení islamistov z krajiny. Veľká časť demonštrácií bola iniciovaná prostredníctvom sociálnych sietí.

 

Ako informovali francúzske médií, parížsky arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois, dnes o 18.30 h v katedrále Notre-Dame odslúži zádušnú omšu za obete útokov.

 

Zhromaždenia na podporu Francúzska sa v sobotu konalo aj v mnohých mestách Európy i v zámorí.

 

Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol v sobotu večer vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins. S ľútosťou poznamenal, že počet obetí zrejme stúpne.

 

04:43 Newyorská MET uviedla pred Toscou Marsellaisu, Bataclan znovuotvoria

Pamiatku najmenej 129 obetí piatkových atentátov v Paríži si orchester, zbor i sólisti newyorskej Metropolitnej opery a diváci jej sobotňajšieho predstavenia Pucciniho opery Tosca uctili francúzskou štátnou hymnou - Marsellaisou. Orchester dirigoval Plácido Domingo. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

02:27 FBI vysiela do Paríža svojich agentov, aby pomáhali pri vyšetrovaní útokov

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vyšle svojich agentov do Paríža, aby sa tam zapojili do vyšetrovania teroristických útokov, ktoré sa odohrali uplynulý piatok a vyžiadali si vyše 120 obetí a viac ako 300 zranených.

 

V tíme FBI budú aj špecialisti na analýzu dát získaných z elektronických prístrojov ako mobilné telefóny či počítače. Iní agenti FBI by mali získavať a vyhodnocovať informácie od francúzskych vyšetrovateľov a sprostredkúvať ich americkým úradom.

 

Ako v noci nadnes informovalo americké ministerstvo spravodlivosti, vzhľadom na to, že medzi obeťami je najmenej jedna občianka Spojených štátov a ďalší Američania môžu byť zranení, americké úrady podnikajú všetky dostupné kroky, aby obetiam a ich rodinám poskytli náležitú pomoc a podporu prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí a FBI.

 

Biely dom v noci nadnes oznámil, že Spojené štáty nemajú informácie, ktoré by protirečili počiatočnému vyhodnoteniu francúzskych úradov, že za útokmi v Paríži je extrémistická organizácia Islamský štát.

 

Biely dom vydal toto vyhlásenie po tom, ako sa pod vedením prezidenta Baracka Obamu v noci nadnes uskutočnilo zasadnutie národnej bezpečnostnej rady. Biely dom ďalej konštatoval, že nateraz neexistuje žiadna špecifická či reálna hrozba voči USA. Úrady napriek tomu preskúmali platné bezpečnostné opatrenia v rámci krajiny.

 

 

02.02 Francúzska polícia zadržala otca a brata útočníka v klube Bataclan

Otca a brata samovražedného atentátnika, ktorý v piatok útočil v parížskom klube Bataclan, vzali v sobotu do väzby. V ich bytoch polícia urobila prehliadku, informovali v noci nadnes francúzske médiá.

 

Prehliadkam a výsluchom sa museli podrobiť aj ďalší členovia rodiny útočníka, ktorého vyšetrovatelia oficiálne identifikovali ako 30-ročného francúzskeho občana. Policajné razie sa konali pod velením elitnej protiteroristickej jednotky SDAT a za účasti zásahovej jednotky Raid sa uskutočnili v regiónoch Aube a Essonne.

 

Tento samovražedný atentátnik spolu s komplicmi v koncertnej sále klubu Bataclan vyše dve hodiny zadržiaval a terorizoval návštevníkov koncertu americkej skupiny Eagles of Death Metal. Masaker, ktorý tam rozpútali, si vyžiadal najmenej 89 obetí na životoch.

 

Parížsky prokurátor Francois Molins v sobotu potvrdil, že tento terorista bol oficiálne identifikovaný vďaka odtlačkom prstov. "Ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji Essonne," ktorý mal v minulosti problémy so zákonom, bol za ne osemkrát odsúdený, ale nikdy nie na trest väzenia. Od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies