OĽANO-NOVA: Maďari ukázali, že šírenie strachu môže situáciu len zhoršiť

NETKY.SK • 3 Október 2016, 12:58 • 2 min
OĽANO-NOVA: Maďari ukázali, že šírenie strachu môže situáciu len zhoršiť

Bratislava - Nízka účasť na maďarskom referende o utečeneckých kvótach poukázala na to, že obyvatelia Maďarska si síce želajú riešenie migračnej krízy, ale na druhej strane vedia, že šírenie strachu a konfliktov medzi európskymi krajinami môže situáciu len zhoršiť, uviedla to poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

slovakia

left justify in out

"Maďarskí voliči si pravdepodobne uvedomili, že v čase, keď o povinných kvótach už v Bruseli nik nehovorí, bolo zbytočné vyhodiť na referendum o kvótach 50 miliónov eur. Tieto milióny by sa určite dali využiť aj v Maďarsku lepšie," poznamenala opozičná poslankyňa.

 

Remišová sa domnieva, že doteraz prijaté opatrenia na úrovni EÚ, predovšetkým dohoda s Tureckom, prinášajú aspoň čiastkové výsledky a počet migrantov prichádzajúcich do južnej a strednej Európy sa významne znížil. "Preto asi aj ľudia v Maďarsku vnímajú problém menej naliehavo. Okrem toho bolo referendum čiastočne aj o tom, či migračnú krízu má riešiť každý na vlastnú päsť, alebo sa štáty majú snažiť hľadať spoločné európske riešenia. Vieme veľmi dobre, že migrácia sa nedá vyriešiť na národnej úrovni. Je to celoeurópsky problém, ktorý vyžaduje koordinovaný postup krajín EÚ vo viacerých oblastiach," upozornila.

 

Podľa jej slov je potrebné zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Schengenu, urýchlene uzatvoriť na úrovni EÚ readmisné dohody o vracaní utečencov najmä s krajinami, odkiaľ prichádzajú ekonomickí migranti, ako sú Tunisko, Alžírsko alebo Maroko. "V otázke terorizmu, ktorá však súvisí s migračnou krízou len okrajovo, by sa mala zlepšiť spolupráca spravodajských služieb, aby sme boli schopní včas odhaliť teroristické hrozby na našom území," odporučila Remišová.

 

Na otázku, či by podobné referendum mohlo byť na Slovensku úspešné, poslankyňa uviedla, že naši ľudia sú rozumní a že vedeli by 50 miliónov eur minúť rozumnejšie, ako na otázku, ktorá je už v podstate vyriešená.

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Účasť na referende podľa neúplných oficiálnych výsledkov dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies