OĽaNO: Fico nechce poslancom o GP nič vysvetľovať

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 13:56 • 2 min
OĽaNO: Fico nechce poslancom o GP nič vysvetľovať

BRATISLAVA - Podľa poslanca z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Richarda Vašečku, nechce premiér Robert Fico ani predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru a bývalý minister obrany Jaroslav Baška vysvetliť poslancom situáciu na Generálnej prokuratúre ani okolnosti spojené s tunelovaním tajných služieb.

slovakia

left justify in out

Dôkazom toho má byť fakt, že Baška ako predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť nezvolal mimoriadne rokovanie výboru v deň schôdze parlamentu, ako to žiadalo šesť opozičných členov. Jaroslav Baška zvolal rokovanie výboru, na ktorom má predseda vlády vysvetliť situáciu na Generálnej prokuratúre SR, na pondelok 20. mája o 9:00. Vysvetľovať mal Fico už tento týždeň, na výbor však neprišiel rovnako ako predseda výboru a všetci poslanci za Smer-SD.

„To, že predseda výboru Baška ho opäť zvolal na pondelok ráno je arogantné ignorovanie výslovnej žiadosti šiestich poslancov. Po skúsenosti z posledného rokovania by som bol prekvapený, ak by som v rokovacej miestnosti stretol aspoň jedného z poslancov Smeru, tobôž predsedu výboru či ich straníckeho šéfa, ktorý toho má veľa čo vysvetľovať,“ uviedol poslanec Vašečka. Ten vo svojej žiadosti o zvolanie rokovania výboru žiadal, aby bol termín vybraný v deň schôdze NR SR, kedy by sa na rokovaní mohli zúčastniť všetci členovia výboru. „Premiér dostal ďalšiu šancu povedať ľuďom pravdu o situácií na generálnej prokuratúre. Mohol vyvrátiť podozrenia, že príčinou zrýchleného legislatívneho konania v prípade zákona o Ústavnom súde nie je kauza tunelovania spravodajských služieb a strach z jej vyšetrenia. Prístup vládnej strany považujem za úmyselné marenie kontrolnej úlohy výboru,“ dodal Vašečka, ktorý dnes nakoniec svoj návrh na mimoriadne rokovanie výboru stiahol.

Vláde sa podľa Ficových vyjadrení z 30. apríla hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval vtedy premiér. Odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies