OĽaNO chce nižší poplatok za zápis áut pre veľké rodiny

NETKY.SK • 20 Február 2015, 14:35 • 2 min
OĽaNO chce nižší poplatok za zápis áut pre veľké rodiny

BRAITSLAVA - Znížiť a zjednotiť výšku správneho poplatku za prvý zápis držiteľa automobilu do evidencie vozidiel kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie a výkonom motora do 110 kW na sumu 33 eur navrhujú v novele zákona o správnych poplatkoch poslanci za OĽaNO Richard Vašečka a Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci návrh presadzovali už v minulosti, parlament ho neschválil.

 

Výška správneho poplatku za prvý zápis do evidencie vozidiel aj s vykonaním úprav v dokladoch pri automobiloch s výkonom motora do 110 kW sa dnes pohybuje od 167 eur do 397 eur. "Motorové vozidlá kategórie M1 so šesť a viac miestami na sedenie v mnohých prípadoch využívajú viacčlenné rodiny s deťmi, ktoré tieto vozidlá potrebujú ako nevyhnutnú súčasť pre svoj plnohodnotný život,“ argumentujú Vašečka s Kadúcom. Početnejšie rodiny s deťmi sú podľa nich neraz odkázané na kúpu takéhoto auta ako jediného dostupného dopravného prostriedku, ktoré im zabezpečí prístup detí do školy a rodičov do zamestnania. „Vyšší výkon motora u väčších vozidiel je zrejmý z dôvodu vyššieho počtu miest a hmotnosti vozidla, pričom tento predstavuje len bežné zvýšenie pre bezpečné dynamické vlastnosti daného vozidla," vysvetľujú. 

 

Vyšší výkon motora podľa opozičných poslancov v tejto triede automobilov nepredstavuje lepšie jazdné vlastnosti, vyššie pohodlie alebo luxus, ako by to mohlo byť u ostatných vozidiel kategórie M1. "Nie je preto dôvod, aby držitelia takýchto motorových vozidiel boli povinní platiť vyššie správne poplatky len preto, že využívajú auto, ktoré je pre nich často jediným pomocníkom, ako zabezpečiť základné potreby viacčlennej rodiny," konštatujú. 

 

Podľa údajov ministerstva financií bolo v roku 2010 novoregistrovaných 7 749 vozidiel kategórie M1 do 110 kW s najmenej šiestimi miestami na sedenie. Na základe týchto údajov by dopad na štátny rozpočet mohol predstavovať maximálne sumu asi 2,8 milióna eur. Zavedením výnimky z platenia správnych poplatkov by držiteľ vybraného motorového vozidla ušetril od 134 eur po 364 eur v závislosti od výkonu motora. 

 

Parlament sa návrhom bude zaoberať na marcovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies