Ohavné! Šéf humanitárnej misie sa priznal k sexu s prostitútkami na Haiti potom, ako ostrov zasiahlo zemetrasenie

NETKY.SK • 19 Február 2018, 08:34 • 2 min
Ohavné! Šéf humanitárnej misie sa priznal k sexu s prostitútkami na Haiti potom, ako ostrov zasiahlo zemetrasenie

LONDÝN - Šéf humanitárnej organizácie Oxfam sa priznal, že po zemetrasení na Haiti v roku 2010, si vodil prostitútky do svojho provizórneho domu v Karibiku, v priebehu misie, ktorá bola zameraná na humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí prišli v dôsledku prírodnej katastrofy o svoje domovy.

slovakia

left justify in out

Teraz už bývalý zamestnanec Oxfamu Roland van Hauwemeiren sa ešte počas minulého týždňa odmietol, že by niekedy dával peniaze sexuálnym pracovníčkam. Jeho priznanie vyplýva z aktuálne zverejnených dokumentov britskej charitatívnej organizácie. Dokument obsahuje informácie popisujúce postup potom, ako sa prevalili informácie, že niekoľko členov misie porušujú etické pravidlá Oxfamu týkajúce sa sexuálneho zneužívania, podvádzania, nedbanlivosti či uprednostňovania príbuzných.

 

Organizácia sa tak snaží o čo najtransparentnejší prístup vzhľadom na to, k akým skutkom došlo. Van Hauwermeiren zo svojej funkcie na Haiti odstúpil v roku 2011, pre interné vyšetrovanie jeho osoby a ďalších 6 pracovníkov. Ten následne pôsobil v organizácii Action Against Hunger v Bangladéši po dobu 2 rokov, tam nedošlo pravdepodobne k žiadnym obdobným situáciám ako na Haiti. Respektíve Oxfam žiadnymi takýmito informáciami nedisponuje.

 

Obvinenia okolo 68-ročného Belgičana nedávno opísal britský denník The Times, ktorý zverejnil, že na Haiti sa konali divoké večierky platené zo zdrojov charity, pričom dochádzalo k sexuálnemu zneužívaniu maloletých. Ten takéto obvinenia odmieta. Minulý týždeň priznal intímny vzťah so ženou z ostrova, no údajne nešlo o žiadnu prostitútku. Záznamy z interného vyšetrovania tiež odhaľujú, že traja z problémových pracovníkov na Haiti zastrašovali jedného z kolegov, takýmto spôsobom ho chceli prinútiť k mlčanlivosti. Informoval denník The Guardian.

 

Van Hauwermeiren medzi nimi údajne nefiguruje. Správa s ktorou pracujú média však nie je kompletná z dôvodu utajenia totožnosti zainteresovaných osôb, vrátane mien mužov, ktorí sa mali dopustiť spomínaného zastrašovania svedka. Plnú verziu dokumentu dnes predloží Oxfam haitské vláde s ospravedlnením za vážne pochybenia. Britské úrady a EÚ sa na základe týchto informácii so sexuálnym škandálom rozhodli preskúmať hospodárenie jednej z najväčších charitatívnych organizácii na svete.

 

Riaditeľka Oxfamu Winnie Byanyimaová oznámila, že bude zriadená nezávislá komisia, ktorá prešetrí nové obvinenia. „Keďže je náročné naplniť požiadavky na transparentnosť a zároveň náročné sa vyrovnať s chybami minulosti, veríme, že v konečnom dôsledku nám toto pomôže urobiť zmysluplné kroky a štát sa zefektívni v našom úsilí bojovať proti chudobe a pomáhať ľuďom zasiahnutých katastrofami,“ uviedla britská charita, ktorá má viac ako v 90 krajinách sveta dokopy 10-tisíc pracovníkov.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies