Odvolaný moskovský starosta Lužkov možno odíde do exilu v Rakúsku

NETKY.SK • 30 September 2010, 07:08 • 2 min
Odvolaný moskovský starosta Lužkov možno odíde do exilu v Rakúsku

Odvolaný moskovský starosta Lužkov možno odíde do exilu v Rakúsku

slovakia

left justify in out

img

Odvolaný moskovský starosta Jurij Lužkov si možno zvolí obľúbené rakúske horské rekreačné stredisko Kitzbühel za miesto svojho exilu v prípade, ak ho obžalujú z korupcie. Správu dnes zverejnili ruské aj rakúske médiá.
      Ruský prezident Dmitrij Medvedev odvolal Lužkova v utorok a ukončil tak naťahujúci sa mocenský boj.
      Bývalý starosta by sa mohol uchýliť do luxusného rekreačného strediska Kitzbühel v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, keďže jeho manželka a miliardárka Jelena Baturinová tam vlastní vilu, prepychový hotel a golfové ihrisko.
      Podnikateľku v stavebníctve Baturinovú kritizovali za údajné profitovanie z vládnutia jej manžela v ruskej metropole, ktoré trvalo 18 rokov.
      Lužkovova manželka rada trávi čas v rakúskych Alpách a prechádzkami po Kitzbüheli, kde ju ľudia nespoznávajú. Uviedol to rakúsky denník Kurier.
      "Nepriťahujú žiadnu pozornosť. Človek ich ani nevidí," uviedol hovorca Kitzbühelu. Dodal, že vôbec nespozoroval, že Lužkov oslavoval v meste minulý týždeň 74. narodeniny, až kým na to neupozornili médiá.
      Napriek špekuláciám médií blízky Lužkovov priateľ Josif Kobzon poprel, že Lužkov sa presťahuje do Rakúska. Podľa jeho slov tak bývalý starosta neurobí ani v prípade, že jeho alebo jeho oficiálnych spolupracovníkov budú trestne stíhať. "Nebude nikam utekať," vyhlásil Kobzon.
      Ruskí experti uviedli, že Lužkov môže čeliť podobnému osudu ako miliardár Michail Chodorkovskij. Zatknutie ropného magnáta pre obvinenia z daňových únikov v roku 2003 sa dáva do súvislosti s jeho politickým rozchodom s Vladimirom Putinom, ruským premiérom, ktorý bol v tom čase prezidentom.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies