Odvetvové kolektívne vyjednávanie OZ KOVO pokračuje pomalým tempom

NETKY.SK • 8 Február 2017, 15:13 • 2 min
Odvetvové kolektívne vyjednávanie OZ KOVO pokračuje pomalým tempom

BRATISLAVA - Kolektívne vyjednávania v jednotlivých odvetviach pokračujú pomalým tempom. Zamestnávatelia reagujú odmietavo na argumenty zástupcov odborárov o nízkej mzdovej úrovni a nedostatku pracovnej sily na Slovensku. Informuje o tom na svojej webovej stránke Odborový zväz (OZ) KOVO.

slovakia

left justify in out

Odborári sa nedohodli na zvýšení platov zamestnancov vo viacerých odvetviach, akými sú napríklad strojársky či elektrotechnický priemysel. Komplikované rokovania sú aj v sektore autobusovej dopravy.

 

Ako informovalo OZ KOVO, v odvetví strojárskeho priemyslu po druhom kole rokovaní zamestnávatelia navrhli 3-% zvýšenie tarifných miezd s tým, že až druhý tarifný stupeň bude na úrovni minimálnej mzdy 435 eur, a tiež pod podmienkou, že kolektívna zmluva vyššieho stupňa bude obsahovať ustanovenie týkajúce sa noriem spotreby práce.

 

"S týmto návrhom OZ KOVO nie je ochotné súhlasiť," informovali odborári s tým, že ak nedôjde k dohode, zvážia podanie žiadosti o určenie sprostredkovateľa. Ďalšie kolo vyjednávania sa uskutoční 15. februára tohto roka.

 

K dohode o raste taríf nedošlo zatiaľ ani v odvetví elektrotechnického priemyslu. Dôvodom bol nesúhlas niektorých členov zamestnávateľského zväzu s požiadavkou OZ KOVO, aby sa tarifné mzdy v prvom tarifnom stupni rovnali minimálnej mzde na úrovni 435 eur.

 

V odvetví sklárskeho priemyslu na treťom kole kolektívneho vyjednávania došlo k dohode, že kolektívna zmluva bude obsahovať aj mzdovú časť v podobe tarifných miezd a zmluvné strany sa dohodli aj na ich výške. Rokovania sa opäť uskutočnia 17. februára 2017. OZ KOVO predpokladá, že by malo dôjsť ku konsenzu.

 

Komplikovaná je však podľa odborárov situácia v odvetví autobusovej dopravy. Ani po druhom kole rokovaní totiž nedošlo  k dohode o raste miezd. "Návrh sprostredkovateľky, ktorým navrhla zvýšenie tarifných miezd o 6 % v roku 2017 aj v roku 2018, zvýšenie priemerných miezd o 3 % a o ďalšie 2 % v prípade splnenia hospodárskeho plánu v roku 2017 aj v roku 2018, zamestnávatelia neakceptovali," priblížil OZ KOVO.

 

Zatiaľ nebolo ukončené ani kolektívne vyjednávanie v odvetví bytového hospodárstva. Tento mesiac sa uskutoční stretnutie zástupcov odborov s predstaviteľmi Združenia bytového hospodárstva, ktorým by sa malo kolektívne vyjednávanie zavŕšiť.

 

Výnimkou je zatiaľ len odvetvie hutníckeho priemyslu, v ktorom si zamestnanci finančne polepšia. Dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa bol totiž podpísaný 30. januára tohto roka. Ním sa zvyšujú tarifné mzdy v priemere o 4,5 % s účinnosťou od 1. januára tohto roka.

 

Vyššie mzdy budú mať aj zamestnanci hasičského a záchranného zboru. Kolektívna zmluva bola podpísaná 22. decembra 2016. Pracovníkom garantuje navýšenie miezd v roku 2017 o 4 % plus 2 % priznaných funkčných platov, a to od 1. septembra tohto roka. Okrem toho došlo k rozdeleniu zmien a pracovnej pohotovosti, niektorým úpravám plnení zo sociálneho fondu, či navýšeniu hodnoty stravného lístka pre zamestnancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies