Odvahu študentov zo 16. novembra 1989 si treba stále pripomínať

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:23 • 2 min
Odvahu študentov zo 16. novembra 1989 si treba stále pripomínať

Odvahu študentov zo 16. novembra 1989 si treba stále pripomínať

slovakia

left justify in out

img

Demonštrácia približne 250 študentov za študentské a občianske práva v Bratislave v roku 1989 bola jedným zo signálov blížiacej sa spoločenskej zmeny. "V tomto čase ešte tento pochod nespôsobil to, čo vyvolal pochod študentov v Prahe na druhý deň, teda začiatok nežnej revolúcie, napriek tomu znamenal veľkú spontánnu akciu," povedal na spomienkovom stretnutí pri tabuli pripomínajúcej udalosti zo 16. októbra 1989 predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ivan Petranský.
Prvá takáto spomienka sa pred budovou Univerzity Komenského (UK), kde v roku 1989 študenti položili kvety na pamiatku Danky Košanovej, zastrelenej sovietskymi vojakmi počas invázie do Československa, konala minulý rok. Pri príležitosti dvadsiateho výročia nežnej revolúcie tu v tom čase ÚPN v spolupráci s UK odhalili pamätnú tabuľu.
"ÚPN nás minulý rok oslovil s cieľom odhaliť takúto pamätnú dosku, podieľali sme sa spoločne na výslednom texte a tvare a som rád, že si takýmto spôsobom pripomíname niečo, čo je pre mnohých už zabudnuté," poznamenal rektor Univerzity Komenského František Gahér.
Na otázku, v čom sa líši študentský život oproti roku 1989, odpovedal, že sa líši diametrálne tak z hľadiska materiálnych možností, ako aj akademických slobôd. "Žijeme v podmienkach, kde sú akademické slobody zaručené," pripomenul voľbu akademických funkcionárov, na ktorej sa zúčastňujú aj zástupcovia študentov. V komunistickom režime boli funkcionári vysokých škôl menovaní "zhora".
"Išlo o manifestačný pochod študentov bratislavských škôl, predovšetkým vysokých škôl, ktorí manifestovali nielen za svoje študentské práva, ale aj za všeobecné občianske práva," poznamenal Petranský. Dodal, že vzhľadom na riziká, ktoré v roku 1989 z účasti na demonštrácii hrozili, sa nedá pri 250 študentoch hovoriť o malej účasti. "V danom čase to nebola zanedbateľná skupina študentov," zdôraznil.
Na rozdiel od minulého roka, keď bola na spomienke pomerne veľká účasť, tentokrát prišlo len niekoľko bývalých politických väzňov a bývalých študentov, účastníkov demonštrácie. "Už tri-štyri mesiace vopred bolo cítiť, že zmena musí prísť, veď to nebola len otázka Československa," povedal jeden z bývalých demonštrantov. Napriek tomu si rozhodnutie zúčastniť sa demonštrácie 16. novembra podľa neho vyžadovalo odvahu. "Odvaha mladým nechýba. Tak to bolo a aj bude," poznamenal s úsmevom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies