Odsúdení si pred nástupom do väzenia budú musieť vybrať piercing

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 09:28 • 2 min
Odsúdení si pred nástupom do väzenia budú musieť vybrať piercing

BRATISLAVA - Odsúdení budú musieť pred nástupom na výkon trestu odložiť piercing. Vo väzniciach je v súčasnosti zakázané iba zhotovenie piercingu. V novele zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorá je práve v pripomienkovom konaní, sa zákaz týkajúci sa týchto šperkov, rozširuje. Ak návrh novely prejde legislatívnym procesom, platiť by mal od budúceho roku.

slovakia

left justify in out

"Oproti súčasnej právnej úprave sa zákazy pre odsúdeného rozšíria aj o nosenie piercingu, ktoré znamená pre jeho nositeľa nielen zvýšené riziko ohrozenia zdravia v prípade mimoriadnych udalostí, ale aj možné riziko jeho odcudzenia," uviedlo ministerstvo spravodlivosti v dôvodovej správe k novele zákona. Pritom poznamenalo, že mimoriadnou udalosťou má na mysli najmä fyzický útok iného väzňa a ku krádeži by mohlo dôjsť, keďže ide o šperk. "Rovnako budú zakázané aj iné druhy sebapoškodzovania respektíve poškodzovania inej osoby, ktorými si väznená osoba sebe alebo inej osobe síce priamo nespôsobuje ujmu na zdraví, ale prostredníctvom rôznych pomôcok sebe alebo inej osobe vedome vyvoláva vonkajšie telesné zmeny," informuje rezort. Opatrenie má predísť nebezpečenstvu vzniku infekcií a ohrozenia zdravia väzňov. Nejde pritom o tetovanie sa, pretože to je vo väzniciach zakázané aj v súčasnosti.

 

Novela zákona prináša viacero ďalších zmien. Medzi nimi napríklad vypúšťa paragraf, ktorý hovorí o tom, že odsúdení môžu raz za tri mesiace dostať balík s potravinami a vecami osobnej potreby do hmotnosti piatich kilogramov. Prijatie balíku namiesto toho pribudlo medzi disciplinárne odmeny a to bez časového obmedzenia. Navyše by po novom mohol byť v balíku aj tabak a cigarety. "Neznamená zánik možnosti samostatného obstarania potravín a vecí osobnej potreby odsúdenými," upozornilo ministerstvo. Práve naopak, podľa neho bude zrýchlenie možnosti odsúdeného samostatne nakladať s peniazmi na jeho osobnom konte v ústave, upravenie podmienok samostatných nákupov vo väzenskej predajni a zavedenie možnosti prijatia balíka ako disciplinárnej odmeny bez časového intervalu motiváciou odsúdeného k plneniu svojich povinností a aktívnej účasti na plnení programu zaobchádzania. Zároveň sa podľa predkladateľov novely odstráni permanentné riziko prieniku drog a iných nepovolených vecí do väzníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies