Odstraňovanie škôd po tajfúne na Filipínach môže stáť viac než štyri miliardy

NETKY.SK • 19 November 2013, 12:04 • 2 min
Odstraňovanie škôd po tajfúne na Filipínach môže stáť viac než štyri miliardy

MANILA - Náklady na obnovu domov, škôl, ciest a mostov, ktoré v centrálnej oblasti Filipín zničil tajfún Haiyan by mohli dosiahnuť až 250 miliárd pesos (4,3 miliardy eur). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na takého vysoké škody je pravdepodobné, že vláda sa u svetových rozvojových organizácií bude uchádzať o lacné úvery, povedal Arsenio Balisacan, minister hospodárskeho plánovania filipínskej vlády. Ak sa vláde podarí investovať prostriedky do rekonštrukcie po tajfúne, môže to dokonca napomôcť rýchlejšiemu hospodárskemu rastu krajiny, povedal Balisacan a dodal, že pevné ekonomické základy krajine zostali nedotknuté.

"Neprekvapilo by ma, keby sa to vyšplhalo až na 250 miliárd pesos," komentoval pravdepodobné náklady na rekonštrukciu Balisacan. Mohutný tajfún Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu 8. novembra na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar v strednej časti súostrovia. O život prišlo alebo je nezvestných viac ako 5000 ľudí.

Filipínske úrady ešte pred príchodom búrky evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov. Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť- až šesťmetrové vlny. Zničených bolo vyše milión budov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies