Mestská nájomná agentúra v Bratislave má zvýšiť dostupnosť nájomného bývania

NETKY.SK • 30 November 2022, 18:00 • 2 min
Mestská nájomná agentúra v Bratislave má zvýšiť dostupnosť nájomného bývania

BRATISLAVA - Hlavné mesto spustí novú službu vo forme Mestskej nájomnej agentúry (MNA). Jej cieľom je zlepšiť dostupnosť bývania pre ľudí, ktorí sú v rámci štandardného trhu s bývaním z rôznych dôvodov znevýhodnení. Ide napríklad o rodičov samoživiteľov, rodiny s vyšším počtom detí, ale s nízkym príjmom, či jednotlivcov, pre ktorých je komerčné nájomné problém.

slovakia

left justify in out

"Nájomcovia trpia rôznymi diskrimináciami. Dnes stačí, že máte viac detí, zlé priezvisko, nie ste podľa predstáv prenajímateľa, ktorý si vyberá pre neho istejšiu voľbu," konštatuje riaditeľ sekcie sociálnych vecí magistrátu Sergej Kára. Mestská nájomná agentúra má fungovať ako platforma pre majiteľov bytov, ktorí sú ochotní prenajímať ich ohrozeným obyvateľom, ktorí sa ani napriek práci a pravidelnému príjmu nevedia dostať k nájomnému bývaniu v rámci bežnej ponuky. Zároveň bude fungovať ako "spojka" medzi prenajímateľom a nájomcom a plniť funkciu garanta nájomnej zmluvy. Tiež na seba zoberie potenciálne riziká spojené s prenájmom a starostlivosťou o byt. Nájomné by malo byť podľa odhadov nižšie o 20 až 30 percent oproti komerčným nájmom. Novú službu spustí hlavné mesto v pilotnej fáze začiatkom roka 2023 spolu s partnermi, ktorými je Nadácia poisťovne Kooperativa a Slovenská sporiteľňa. Poskytnutých bude prvých desať bytov, do ktorých budú vybratí klienti z mestských ubytovní. Zohľadnená bude ich situácia, dĺžka pobytu v mestskom ubytovacom zariadení, zdravotné okolnosti, celková miera podpory či schopnosť platiť nájom. V budúcnosti je v pláne dať možnosť uchádzať sa o takéto bývanie aj ďalším ľuďom z poradovníka čakajúcich na pridelenie nájomného bytu. V druhom polroku budúceho roka by chcela agentúra zároveň ponuku otvoriť aj verejnosti, teda všetkým prenajímateľom, ktorí by sa do tejto služby chceli zapojiť. Ako motiváciu pri nižšom príjme za nájom než pri komerčnom prenájme ponúka agentúra vlastníkovi bytu dlhodobý nájom i garanciu uhrádzania platieb včas vrátane uhradenia nájmu na rok alebo dva vopred. Okrem dobrého pocitu, že pomáha ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, je podľa Káru racionálnym benefitom aj pravidelnosť platieb a spoľahlivosť nájomcu. "Bude mať dlhodobé garancie ukotvené v zmluve,“ doplnil Kára s dôvetkom na margo nižšieho príjmu z prenájmu ako pri rizikovejšom spôsobe prenájmu bytu. Agentúra bude zároveň fungovať aj vďaka finančnej podpore partnerov. Sociálne byty sú rozbehnuté v rôznych krajinách Európy. Osvedčili sa napríklad v Belgicku, Španielsku, Holandsku, Poľsku či Česku. Takúto službu spúšťa mesto ako prvá samospráva na Slovensku. Popri tom pokračuje vo výstavbe mestských nájomných bytov. Spustený má tiež projekt Housing first zameraný na ukončenie bezdomovectva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies