Oddelenia dokladov vydali už dva milióny elektronických OP

NETKY.SK • 7 Február 2017, 15:43 • 2 min
Oddelenia dokladov vydali už dva milióny elektronických OP

GALANTA – Počet držiteľov elektronických občianskych preukazov na Slovensku prekročil hranicu dva milióny. Držiteľom dvojmiliónteho preukazu sa dnes na oddelení dokladov na polícii v Galante stal Fridrich Botló z Jelky. Elektronické občianske preukazy vydáva Slovenská republika od decembra 2013.

slovakia

left justify in out

Botló pri preberaní elektronického občianskeho preukazu povedal, že o jeho využití a možných výhodách nič nevie. Po stretnutí so štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra Denisou Sakovou pripustil, že sa bude o možnosť využívania jeho výhod zaujímať.

 

"Elektronický občiansky preukaz má praktické využitie aj ako komunikačný prostriedok pri využívaní elektronických služieb štátu. Každá elektronicky poskytovaná služba štátu je o 50 percent lacnejšia v prípade správnych poplatkov oproti klientským pracoviskám alebo akýmkoľvek úradom štátnej správy,“ vyzdvihla základné výhody preukazov Saková.

 

Ľudia môžu ich výhody využívať napríklad pri prihlasovaní alebo prehlasovaní vozidiel, pri službách centrálnej matriky a mnohých ďalších. Všetky aktuálne vydávané občianske preukazy sú už vydávané s čipom, ktorý si však treba aktivovať šesťmiestnym bezpečnostným osobným kódom, čo zatiaľ využilo približne 25 percent ich držiteľov. Tieto občianske preukazy umožňujú aj využívanie zaručeného elektronického podpisu.


Z dvoch miliónov vydaných občianskych preukazov s čipom bolo 490-tisíc aktivovaných, teda ich držiteľ má zadaný bezpečnostný osobný kód. Viac ako 201-tisíc držiteľov má vybavený aj elektronický podpis. Saková upozornila na neuspokojivý vývoj situácie s vybavovaním elektronických občianskych preukazov štatutármi právnických osôb zapísaných v obchodnom registri, s ktorými budú štátne inštitúcie od 1. júla tohto roku komunikovať elektronicky, prostredníctvom úradných elektronických schránok na portáli www.slovensko.sk. Takýchto štatutárov je na Slovensku vyše 204-tisíc, občianske preukazy s čipom a aktivovaným bezpečnostným kódom má len 47,5 percenta štatutárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies