Vesmírna loď Elona Muska po úspešnom pristátí explodovala

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 09:02 • 2 min
Vesmírna loď Elona Muska po úspešnom pristátí explodovala

TEXAS - Elon Musk sa napriek explózii jeho vesmírnej lode tešil. Dokázala totiž úspešne manévrovať a bezpečne pristáť. Explodovala až o 8 minút neskôr.

slovakia

left justify in out

Prototyp vesmírnej lode SpaceX Starship pristál prvýkrát v 3. marca, ale o niekoľko minút explodoval. Jeden zo zahraničných webov zverejnil informácie, space.com.

 

img

 

Súvisiaci článok: Ruská raketa Sojuz-2.16 úspešne vyniesla na obežnú dráhu vojenský satelit

 

SpaceX Starship vykonal testovací let v dĺžke 10 km, vo vysokej nadmorskej výške v Texase a spočiatku sa zdalo, že všetko prebehlo podľa plánu. Než spadol a bezpečne pristál na testovacom mieste neďaleko dediny Boca Chica v Južnom texase, dokonca urobil vo vzduchu niekoľko efektných manévrov.

 

img

 

O osem minút neskôr loď SN10 explodovala. V nahrávke zo skúšobného letu je počuť ľudí jasať, keď sa prototypu zdanlivo podarí bezpečne pristáť, ale ich nadšenie trvalo len krátko.

 

 

Elon Musk, napriek explózii, prejavil radosť, že jeden z jeho prototypov hviezdnej lode úspešne manévroval a dokázal pristáť. „Tím SpaceX odvádza skvelú prácu! Jedného dňa bude skutočnosťou, že lety hviezdnou loďou budú bežné,“ vyjadril nadšenie Musk, napriek neúspechu a ocenil tak svoj tím.

 

img

 

Podobný článok: Už existuje prvá raketa na biopalivo, ktoré je ekologicky nezávadné. Jej konštruktér túži urobiť z rakety taxík do vesmíru.

 

Nebol to prvý prototyp hviezdnej lode, ktorý skončil v plameňoch. Dva prototypy predtým, SN8 a SN9, explodovali pri pristátí v decembri 2020 a vo februári 2021.

 

img

 

"Mali sme opäť ďalší skvelý let. Máme veľa dobrých údajov o ovládaní klapiek, musíme len trochu zapracovať na tom pristátí,“ skonštatoval hlavný integračný inžinier SpaceX John Insprucker Po tom, čo skúšobný let SN9 skončil v plameňoch. Podarené pristátie Muskovej lode teda naozaj bolo pokrokom.

 

Súvisiaci článok: VIDEO Druhý let do vesmíru spoločnosti SpaceX skončil opäť fiaskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies