Odcudzili Nobelovu cenu za mier bývalého prezidenta de Klerka

NETKY.SK • 10 November 2022, 08:34 • 2 min
Odcudzili Nobelovu cenu za mier bývalého prezidenta de Klerka

JOHANNESBURG - Nobelovu cenu za mier, udelenú v roku 1993 poslednému juhoafrickému politikovi apartheidu Frederikovi Willemovi de Klerkovi, ukradli pred šiestimi mesiacmi z jeho domu v Kapskom Meste, oznámila v stredu jeho nadácia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

De Klerk získal dané ocenenie spolu s dlhoročným bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom, a to za svoju úlohu pri prerode Juhoafrickej republiky (JAR) smerom k demokracii. Predmetná medaila z 18-karátového zlata bola ukradnutá z politikovho domu pri vlámaní v apríli. "Môžem potvrdiť, že Nobelova cena za mier, ktorá patrila de Klerkovi, bola začiatkom tohto roka ukradnutá z jeho domu," povedala pre AFP manažérka jeho nadácie Brenda Steynová. Tento bývalý prezident JAR zomrel vlani v novembri vo veku 85 rokov po tom, ako mu diagnostikovali rakovinu. De Klerk a Mandela boli v Osle spoločne ocenení "za prácu na mierovom ukončení režimu apartheidu a za položenie základov novej demokratickej Juhoafrickej republiky". De Klerk viedol prechod JAR od vlády belošskej menšiny k prvým multirasovým voľbám v roku 1994 po Mandelovom prepustení z väzenia v roku 1990, vysvetľuje AFP. Mandela sa stal prvým černošským prezidentom JAR po tom, ako jeho strana Africký národný kongres (ANC) zvíťazila v prvých demokratických voľbách v tejto krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies