Odchádzajúci maurícijsky premiér menoval do funkcie svojho syna, opozícia chce referendum

NETKY.SK • 23 Január 2017, 16:35 • 2 min
Odchádzajúci maurícijsky premiér menoval do funkcie svojho syna, opozícia chce referendum

PORT LOUIS - Syn odchádzajúceho maurícijského premiéra bol dnes vymenovaný do jeho funkcie, čo vyvolalo v radoch opozície obvinenia z rodinkárstva a výzvy na vypísanie referenda.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný maurícijský premiér Anerood Jugnauth (86) oznámil v sobotu, že odstúpi v prospech svojho syna a zároveň ministra financií Pravinda Jugnautha (55), citujúc potrebu "mladého vedenia". Súčasná prezidentka Ameenah Guribová uviedla, že Pravind Jugnauth dostal dnes vymenúvací dekrét ako nový ministerský predseda.

 

Formálne zloženie sľubu sa očakáva ešte dnes, informovala agentúra Reuters. "Všade na ostrove je vidno nespokojnosť obyvateľstva s 'dohodou medzi otcom a synom', ktorá neprešla voľbami," uviedol bývalý premiér a člen opozičného Maurícijského militantného hnutia (MMM) Paul Berenger.

 

Ministerskí predsedovia v tejto ostrovnej krajine v Indickom oceáne môžu byť bez konania volieb vymenovaní iba vtedy, ak majú väčšinovú podporu v parlamente. Tú momentálne predstavuje Militantné socialistické hnutie (MSM) Jugnauthovcov, a to napriek tomu, že vládnucu koalíciu v decembri opustila jedna strana.

 

Politickému životu na Mauríciu, kde žije 1,3 milióna obyvateľov, dominuje iba niekoľko rodín už od 1968, keď sa krajina osamostatnila od Británie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies