Odbory plánujú na štvrtok ďalšie masové demonštrácie

NETKY.SK • 22 September 2010, 09:25 • 2 min
Odbory plánujú na štvrtok ďalšie masové demonštrácie

Odbory plánujú na štvrtok ďalšie masové demonštrácie

slovakia

left justify in out

img

Francúzske odbory plánujú na štvrtok ďalšie masové pouličné demonštrácie a štrajky na protest proti snahe pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho zvýšiť vekovú hranicu pre odchod do dôchodku zo súčasných 60 na 62 rokov v rámci jeho pripravovaných reforiem. Sarkozy menej než dva roky pred tým, ako sa bude môcť opäť uchádzať o post najsilnejšieho muža krajiny, prisľúbil, že dôchodkovú reformu bude aj naďalej presadzovať a zostane ústrednou ako pre jeho program reforiem, tak aj pre jeho osobnú stratégiu politického prežitia.

Viac ako milión francúzskych zamestnancov vyšlo pred dvoma týždňami do ulíc, aby protestovalo proti reformám. Teraz odbory dúfajú, že by účasť mohla byť ešte vyššia. "Prioritou je široká mobilizácia," vyhlásil Bernhard Thibault, šéf odborovej organizácie CGT.

Reformu už schválila dolná komora francúzskeho parlamentu. Teraz bude nasledovať jej preskúmanie v hornej komore, čo by podľa predpokladov malo ísť hladko. V súčasnosti idú Francúzi do dôchodku vo veku 60 rokov v prípade, ak si platili odvody do sociálnej poisťovne 40,5 roka. Plné dôchodky však začínajú dostávať až po tom, ako dosiahnu vek 65 rokov.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies