Odborový zväz opäť vyjednáva zvýšenie miezd vo Volkswagene

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 11:46 • 2 min
Odborový zväz opäť vyjednáva zvýšenie miezd vo Volkswagene

BRATISLAVA – Kolektívne vyjednávanie v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) je aj po ôsmich kolách bez výsledku.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to Odborový zväz (OZ) KOVO, ktorý navrhuje zvýšenie tarifných miezd o pevnú sumu 120 eur. Pomohlo by to podľa neho trom štvrtinám zamestnancov.

 

Zväz pripomenul, že ani ôsme kolo kolektívneho vyjednávania vo VW SK, ktoré sa konalo minulý týždeň, neprinieslo posun k naplneniu požiadaviek odborárov. Rokovania vedú Moderné odbory Volkswagen (MOV), ktoré sú väčšinovou odborovou organizáciou v podniku. Dnes sa už druhýkrát koná vyjednávanie za účasti sprostredkovateľky.

 

Moderné odbory požadujú zvýšenie miezd zamestnancov o 16 %. "OZ KOVO, ktorý tiež pôsobí v závode VW SK, už na samom začiatku vyjednávania predložil návrh, ktorého podstatou bolo zvýšenie miezd nie na základe percentuálneho zvýšenia, ale plošne pre všetkých zamestnancov," uviedla podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

 

Návrh základnej organizácie OZ KOVO požadoval zvýšenie tarifných miezd všetkých zamestnancov o pevnú sumu 120 eur (11 % v priemere) a ďalšie zvýšenie o 40 eur do nadtarifných zložiek. "Tento návrh by v praxi znamenal pre nižšie príjmové skupiny zamestnancov spoločnosti VW SK dokonca väčšie navýšenie ako modernými odbormi navrhovaných 16 %," tvrdí Benedeková.

 

Návrh základnej organizácie OZ KOVO však MOV podľa nej odmietli, a tak nie je predmetom kolektívneho vyjednávania so zamestnávateľom. Je pritom presvedčená, že by pomohol najmä kategóriám zamestnancov, ktorých mzda je nižšia ako tarifná mzda v tarifnej triede sedem a ktorí tvoria 75 % zamestnancov podniku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies