AKTUALIZOVANÉ: Úrad hlavného hygienika porušil zákon. Generálna prokuratúra preveruje aj premiéra!

NETKY.SK • 28 Január 2021, 15:45 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Úrad hlavného hygienika porušil zákon. Generálna prokuratúra preveruje aj premiéra!

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na čele s hlavným hygienikom Jánom Mikasom sa dopustil porušenia zákona. Generálna prokuratúra SR (GP SR) sa zaoberá vyjadreniami premiéra Igora Matoviča, ktorý verejne obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zo smrti 4500 ľudí, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, pretože zanedbal nákup antigénových testov pred Vianocami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 28. januára 18:02

Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede generálny prokurátor, ÚVZ porušil zákon vydaním dvoch vyhlášok z decembra a januára. Pochybil tak pri udeľovaní niektorých výnimiek z karantény, čím prekročil rámec svojej pôsobnosti. 

 

Mikasov úrad porušil zákon

Ako Žilinka dodal, koncom decembra nechal preskúmať tieto vyhlášky, či ich vydaním nedochádza k nezákonnému konaniu.

 

„Dospeli sme k záveru, že vydaním oboch vyhlášok ÚVZ porušil zákon,“ informoval v úvode tlačovky Žilinka.

 

img

 

Dodal, že nariadenia o povinnej izolácii infekčných osôb, ako aj povinná karanténa ľudí, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnymi ľuďmi na COVID-19 boli uložené v medziach zákona.

 

„To sa však už nedá povedať o časti vyhlášky z 27. decembra 2020, konkrétne v časti upravujúce výnimky z karantény, ako aj výnimky pre osoby v osobitnom režime,“ skonštatoval generálny prokurátor. 

 

Ako priblížil Žilinka, medzi osoby v osobitnom režime spadá napríklad prezidentka SR, členovia vlády či poslanci NR SR.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár neodvolá Štefana Holého z funkcie podpredsedu vlády

 

ÚVZ konal mimo svojich právomocí

Nezákonnosť spočíva v absencii zákonného zmocnenia úrady, teda nemá kompetencie ani oprávnenia udeľovať takéto výnimky.

 

Žilinka to vysvetlil tým, že štátne úrady nemôžu konať nad rámec toho, čo im udeľuje ústava či zákon, čo sa potvrdilo po preskúmaní oboch vyhlášok.

 

Generálny prokurátor už napadol a podal protest proti častiam vo vydaných vyhláškach.

 

Prečítajte si tiež: Remišová plánuje navrhnúť výrazné obmedzenie udeľovania výnimiek

 

ÚVZ má 30 dní na to, aby protestu vyhovel a ustanovenia z vyhlášky vypustilAk nevyhovie, Maroš Žilinka sa môže obrátiť na Ústavný súd SR.

 

img

 

V prípade udeľenia výnimky po návrate z Veľkej Británie, kedy sa podpredseda vlády Štefan Holý vyhol povinnej karanténe a mohol tak nakaziť ostatných členov vládneho kabinetu pred Vianocami, sa nedá už nič spätne urobiť. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: COVID-19 majú aj Jaroslav Naď, Peter Pčolinský, Veronika Remišová či Štefan Holý

 

Generálna prokuratúra preveruje vyjadrenia Igora Matoviča

Generálny prokurátor tiež uviedol, že úrad sa zaoberá aj vyhláseniami premiéra Igora Matoviča, ktorý obvinil svojho koaličného partnera Richarda Sulíka zo smrti 4500 ľudí, ktorí podľahli koronavírusu.

 

Dôvodom malo byť nenakúpenie miliónov antigénových testov s cieľom uskutočniť celoplošné testovanie pred vianočnými sviatkami. 

 

„Nie je možné, aby generálny prokurátor a GP SR konali ku každému vyhláseniu skôr politického charakteru a skôr k vzťahovým vyhláseniam medzi rôznymi členmi vlády a aby sme hneď začínali trestné konanie. V danej súvislosti môžem potvrdiť, že boli podané trestné oznámenia a vo veci sa koná,“ povedal Žilinka.

 

Prečítajte si tiež: Nákup antigénových testov za viac ako štyri milióny eur preverí generálna prokuratúra

V prípade nákupu antigénových testov RapiGen generálny prokurátor uviedol, že prokurátor GP SR podal v tejto súvislosti záväzný pokyn prokurátorovi krajskej prokuratúry, ktorý vykonáva dozor v danej veci.

 

„Pokiaľ sa nemýlim, už aj bolo začaté trestné stíhanie alebo má byť začaté trestné stíhanie vo veci,“ uviedol Žilinka.

Maroš Žilinka dal pokyn na preverenie nákupu jedného milióna antigénových testov značky RapiGen Správou štátnych hmotných rezerv SR za 3,9 milióna eur.

 

Urobil tak z úradnej povinnosti po tom, ako si v sobotu 9. januára vypočul tvrdenia predsedu vlády Igora Matoviča o nekvalite nakúpených testov.

 

Súvisiaci článok: Premiér Matovič už neverí svojmu koaličnému partnerovi Richardovi Sulíkovi, zároveň sa vyjadril aj k Holému

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies