Odborové združenie polície sa sťažuje na diskrimináciu

NETKY.SK • 17 Január 2017, 12:28 • 2 min
Odborové združenie polície sa sťažuje na diskrimináciu

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra podľa Nového odborového združenia polície (NOZP) nepristupuje férovo k minoritným odborovým združeniam. Ako dnes na tlačovej besede informovali zástupcovia NOZP, boli rezortom vylúčení z rokovaní o novej kolektívnej zmluve pre policajtov na rok 2017. Prekážky vidia aj v propagácii svojej činnosti medzi policajtmi.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu NOZP Vojtecha Klučarovského združuje organizácia približne 500 policajtov, ktorí neboli spokojní s fungovaním Odborového zväzu polície (OZP). Za cieľ si združenie stanovilo poukazovať na nedostatky v systéme fungovania polície a tiež jej odpolitizovanie. Zo strany ministerstva aj majoritných odborov sa však stretli s prekážkami.

 

"Ministerstvo vnútra sa pri kolektívnom vyjednávaní rozhodlo poslať nás za dvere," uviedol Klučarovský s tým, že to je dôvod, prečo sa obrátili na médiá. "Prečo ministerstvo vnútra utajuje priebeh kolektívneho vyjednávania? Čo sa vlastne odohráva za zatvorenými dverami?" opýtal sa s tým, že dúfa, že rezort na tieto otázky odpovie.


"Vnímajú nás ako konkurenta," vyhlásil člen NOZP Vladislav Gacík na margo Odborového zväzu polície. "Ak sú policajti spokojní s ich výkonom, môžu ostať pokojne v ich odboroch. Ak však chcú situáciu riešiť, potom musia nájsť nás," zdôraznil. Podľa zástupcov nového odborového združenia im napríklad nebolo umožnené zorganizovať sériu prednášok na policajných oddeleniach, v rámci ktorých by spropagovali svoju činnosť. Ako dodali, svojou činnosťou chcú prispieť aj k zmene pohľadu občanov na políciu.


Platy by v budúcom roku mali porásť policajtom, hasičom aj horským záchranárom. Ako sa uvádza v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa uzavretými medzi rezortom vnútra a odborovými organizáciami spomenutých zložiek, platové tarify by im v roku 2017 mali zvýšiť o štyri percentá. Rezort sa v zmluvách tiež zaviazal zachovať príslušníkom záchranných a bezpečnostných zložiek rôzne príplatky, napríklad príplatok za štátnu službu v sťaženom a zdraviu škodlivom prostredí.
Agentúra SITA požiadala o stanovisko ministerstvo vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies