Odsúdili Zoroslava Kollára! Čo hovorí na trest?

NETKY.SK • 27 Máj 2022, 09:38 • 2 min
Odsúdili Zoroslava Kollára! Čo hovorí na trest?

PEZINOK - Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v piatok schválila dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a obvineným. Rozhodnutie je právoplatné.

slovakia

left justify in out

Konkurzný právnik Zoroslav Kollár dostal pre korupciu úhrnný peňažný trest vo výške 70 000 eur. V prípade nezaplatenia mu hrozí náhradný 14-mesačný trest odňatia slobody. 

 

img

Zoroslav Kollár

 

Súd dohodu o vine a treste považuje za primeranú a spravodlivú. „Proti tomuto rozsudku nie je prípustné odvolanie,“ povedala sudkyňa ŠTS Ružena Sabová.

 

Prečítajte si tiež: Odsúdili Černákovho komplica Jána Kána. Vraždili na objednávku

 

Kollár čelil obvineniu, že mal v auguste 2020 poskytnúť prostredníctvom Ľudovíta Makóa vtedajšiemu vedeniu Slovenskej informačnej služby (SIS) úplatok vo výške 40 000 eur za to, aby ho nesledovali. Ide o prečin podplácania. Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý v tomto prípade čelí obžalobe, prijatie úplatku opakovane odmietol.

 

img

Vladimír Pčolinský

 

V druhej korupčnej kauze mal Kollár sprostredkovať stretnutia Tomáša Rajeckého s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom. Ten mal za úplatok 300 000 eur zabezpečiť krytie ilegálnej výroby cigariet a včasné informácie o prípadných zásahoch orgánov činných v trestnom konaní. Kollár mal napokon sľúbenú odmenu odmietnuť. V tomto prípade ide o prečin nepriamej korupcie.

 

Kollár je obvinený aj v rámci akcie Víchrica, ktorá sa týka korupcie na súdoch.

 

Možno vás zaujme: NAKA obvinila bývalého ministra spravodlivosti!

 

Kollár vyhlásil, že nie je kajúcnik, nikoho neudal a nikoho neusvedčuje. Tvrdí, že orgánom činným v trestnom konaní len popísal skutky, ktoré sa stali. 

 

„To, prečo som sa rozhodol spolupracovať, bolo moje osobné slobodné rozhodnutie. Vzniklo po analýze súčasnej dôkaznej situácie v prípadoch, v ktorých som bol obvinený a celkovej situácie v SR,“ priblížil s tým, že o dôvodoch zatiaľ nechce hovoriť.

 

img

Zoroslav Kollár

 

Odmietol, že by poskytol za ukončenie sledovania úplatok priamo exšéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. „Nikdy som ho osobne nestretol, tým pádom som mu nemohol dať žiadne peniaze. A to, čo tvrdia ďalší kajúcnici v dôkaznej reťazi, to je ich vec a tú musí posúdiť súd,“ podotkol.

 

Vyhlásil, že peňažný trest vo výške 70 000 eur zaplatí. „Určite mám na zaplatenie trestu. Výsledok tohto konania nie je otázka emócií,“ dodal Kollár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies