Prezidentka vetovala zákon o environmentálnych záťažiach

NETKY.SK • 27 November 2021, 16:29 • 2 min
Prezidentka vetovala zákon o environmentálnych záťažiach

Zuzana Čaputová vetovala zákon o niektorých opatreniach na úseku environmentálnych záťaží. Z dôvodu celkovej nejasnosti schválenej právnej úpravy má prezidentka pochybnosti o súlade s Ústavou.

slovakia

left justify in out

img

 

Prezidentka vysvetľuje, že podporuje účel a cieľ schváleného zákona. Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje za jednu z najvyšších priorít.

"Avšak v prípade schváleného zákona je presvedčená, že neprimeraný rozsah požadovanej finančnej náhrady od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti neobstojí v ústavnom teste proporcionality zásahu do vlastníckeho práva," uviedol Laczko.


Štát je podľa schváleného znenia zákona povinný od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti, vrátane obcí, požadovať náhradu všetkých finančných prostriedkov vynaložených na vykonanie sanácie envirozáťaže  aj v prípade, že títo vlastníci ani nepriamo nezodpovedajú za vznik záťaže či nie sú ekonomicky spôsobilí tieto náklady znášať.

 

"Sporný článok bol do novely zákona vložený v dobrej viere poslaneckým návrhom, neprebehla však o ňom odborná diskusia, ktorá by nepochybne zohľadnila aj ústavnoprávne aspekty právnej úpravy," vysvetlila Čaputová.

 

Problém vidí v nejednoznačnosti

Vlastníkovi nehnuteľnosti dáva napríklad na výber, či uhradí finančnú náhradu za sanáciu záťaže alebo podpíše záložnú zmluvu.


"Nie je v ňom však uvedené, ako má štát s touto záložnou zmluvou ďalej nakladať, teda kedy a či vôbec si môže štát toto záložné právo a pohľadávku uplatňovať na súde, pokiaľ vlastník sumu za sanáciu štátu nezaplatí," skonštatovala Čaputová.

 

Ako by to bolo v praxi?

V praxi by to podľa nej umožňovalo pristupovať k rôznym vlastníkom nehnuteľností rozdielne. Negatívne by sa to mohlo prejaviť aj pri už realizovaných sanáciách environmentálnych riešení.

 

img

 

Zuzana Čaputová verí, že sa s rozpormi rezort životného prostredia aj poslanci parlamentu dokážu vyrovnať a prijmú také riešenie, ktoré povedie k rýchlemu a ústavne súladnému riešeniu envirozáťaži.

 

Súvisiaci článok: Prezidentka odmietla podpísať vetovaný zákon o štátnej službe

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona