V Nemecku sa dnes začali voľby. Každý z voličov má dva hlasy!

NETKY.SK • 26 September 2021, 15:52 • 2 min
V Nemecku sa dnes začali voľby. Každý z voličov má dva hlasy!

BERLÍN - V Nemecku sa v nedeľu o 8.00 h otvorili volebné miestnosti. Približne 60,4 milióna voličov rozhodne o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi. Angela Merkelová, ktorá bola pri moci 16 rokov, sa už o tento post znova neuchádza.

slovakia

left justify in out

img

 

Volebný systém v Nemecku je pomerne zložitý. Každý z voličov má totiž dva hlasy. Prvý odovzdáva priamo kandidátovi vo svojom volebnom obvode a druhým hlasuje za niektorú z politických strán. Vo voľbách môžu voliť iba nemeckí občania, ktorí majú viac ako 18 rokov. V krajine by tento rok malo byť približne 2,8 milióna prvovoličov.

 

Prečítajte si: Nemci si v nedeľu zvolia nový parlament. V prieskumoch vedú sociálni demokrati

 

Volebné miestnosti uzavrú o 18.00 h, krátko na to budú k dispozícii prvé odhady. Vo voľbách sa tento rok o priazeň voličov uchádza 47 politických strán. Na to, aby sa strana dostala do Spolkového snemu, potrebuje získať najmenej 5 percent hlasov a mať troch kandidátov, ktorých voliči zvolia v priamych voľbách, uvádza stanica Deutsche Welle (DW).

 

Vo volebných prieskumoch vedú tri strany

Prvou je stredopravicová konzervatívna únia CDU/CSU Angely Merkelovej, stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a strana Zelených.

 

Okrem toho sa podľa Deutsche Welle očakáva, že v Bundestagu by mali mať zastúpenie aj liberálna Slobodná demokratická strana (FDP), krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) a strana Ľavica. Všetky tieto strany majú v Spolkovom sneme zastúpenie aj v súčasnosti.

 

Predvolebná kampaň

Predvolebná kampaň sa sústredila na otázky spojené s klimatickou krízou a znížením emisií skleníkových plynov, s bojom proti pandémii COVID-19 a ňou spôsobenou zhoršenou ekonomickou situáciou, ako aj podporou vlády pre Európsku úniu a NATO.

 

Nemci si vo voľbách síce priamo nevolia nového kancelára, avšak najsilnejšie strany určili svojich kandidátov na tento post.

 

Svoj hlas v parlamentných voľbách v Nemecku v nedeľu už odovzdali všetci hlavní kandidáti na post budúceho kancelára. Šéf Kresťanskodemokratickej únie Armin Laschet sa však pri volebnej urne dopustil chyby – svoj hlasovací lístok totiž zložil tak, že bolo možné vidieť, za koho hlasoval. Informovali o tom nemecké médiá vrátane denníka Die Welt.

 

img

 

Armin Laschet (60) je kandidátom na post kancelára Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej. Laschet je premiérom najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Spočiatku bol vedúcim kandidátom, avšak neskôr v priebehu kampane sa jeho pozícia oslabila. Uškodilo mu aj video, ktoré zachytáva, ako sa usmieva počas júlovej spomienkovej udalosti na obete ničivých záplav v Nemecku, uvádza denník The Washington Post.

 

Spoločný kandidát únie CDU/CSU Laschet odvolil vo svojom domovskom meste Aachen v nedeľu krátko po 11.00 h. Ako upozornili médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland, jeho hlasovanie však bolo v rozpore s volebným poriadkom. "Na zachovanie tajného hlasovania musí volič svoj označený hlasovací lístok za plentou zložiť tak, aby nebolo možné rozpoznať, koho volil," uvádza RND. Na toto pochybenie mal Lascheta podľa správnosti upozorniť šéf miestnej volebnej komisie a vydať mu nový hlasovací lístok. To sa však nestalo.

 

K incidentu sa vyjadril na oficiálnom účte na Twitteri i volebný komisár Georg Thiel: "Politik známy v celom Nemecku (Laschet) volil podľa očakávaní svoju vlastnú stranu (CDU). Preto nemôžeme hovoriť o ovplyvňovaní voličov." Dodal, že po tom, čo sa i zle zložený lístok dostane do urny, nie je možné ho už vybrať. Hlas je však platný, zdôraznil.

 

Laschet v nedeľu vyhlásil, že voľby do Spolkového snemu (Bundestagu) rozhodnú o smerovaní Nemecka v nasledujúcich rokoch. "A preto záleží na každom hlase," povedal pred volebnou miestnosťou. Vyjadril nádej, že všetci využijú svoje volebné právo, "aby mohli demokrati nakoniec zostaviť novú vládu".

 

Olaf Scholz (63) je kandidátom SPD a podľa denníka New York Times je považovaný za politicky najskúsenejšieho. Scholz je v súčasnosti nemeckým ministrom financií a od roku 2018 tiež vicekancelárom. V predchádzajúcej vláde Angely Merkelovej pôsobil tiež na poste ministra práce. V posledných týždňoch jeho popularita medzi Nemcami narástla. Jeho strana začiatkom septembra predbehla v prieskumoch úniu CDU/CSU a odvtedy vedie.

 

img

 

Kandidát na kancelára zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka, súčasný vicekancelár Olaf Scholz, odvolil v meste Potsdam neďaleko metropoly Berlín, kde sa uchádza o priamy mandát – rovnako ako kandidátka Zelených Annalena Baerbocková. Scholz verí, že ľudia pôjdu voliť a umožnia "to, čo sa ukazuje (v prieskumoch), že (SPD) dosiahne silný výsledok". Na voličov apeloval, aby "mu dali mandát a stal sa tak budúcim kancelárom Nemeckej spolkovej republiky".

 

Annalena Baerbocková (40) je kandidátkou strany Zelených. Je najmladšou a jedinou ženskou kandidátkou na post kancelára. Po tom, ako bola ohlásená jej nominácia, prvé dojmy naznačovali, že má vo voľbách šancu. Avšak neskôr ju jej protivníci začali kritizovať pre nedostatok skúseností s politikou a pre plagiátorstvo.

 

img

 

Baerbocková dúfa, že jej strana dosiahne vo voľbách lepšie výsledky než predpovedajú prieskumy verejnej mienky. Podľa nich sú Zelení na treťom mieste za SPD a CDU/CSU. "V týchto voľbách bude rozhodovať každý jeden hlas; videli sme to počas posledných týždňov, aké tesné budú výsledky," povedala vo svojom volebnom okrsku v Potsdame. "Samozrejme veríme, že získame trochu viac hlasov v porovnaní s výsledkami prieskumov, aby sme mohli dosiahnuť v tejto krajine skutočný nový začiatok." 

 

img

 

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier odvolil v berlínskej štvrti Dahlem. Pri tejto príležitosti povedal: "Kto volí, ten žije demokraciu. Kto nevolí, necháva za seba rozhodovať iných," uviedol. Všetkých oprávnených voličov vyzval, aby išli hlasovať. "Každý hlas sa počíta Váš hlas sa počíta," zdôraznil. "Preto Vás prosím: Choďte dnes voliť!" napísal pre nedeľník Bild am Sonntag.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona