Odborári vyjdú do ulíc protestovať proti úsporným opatreniam vlády

NETKY.SK • 11 Október 2010, 11:29 • 2 min
Odborári vyjdú do ulíc protestovať proti úsporným opatreniam vlády

Odborári vyjdú do ulíc protestovať proti úsporným opatreniam vlády

slovakia

left justify in out

Celoslovenské protestné zhromaždenie odborárov proti úsporným balíčkom vlády SR sa uskutoční v utorok (12. októbra) v Bratislave. Odborári sa zhromaždia na Námestí SNP o 16.00 h a odtiaľ sa vydajú na protestný pochod pred budovu Národnej rady SR.
      Odborári protestným pochodom chcú dať najavo vláde a poslancom parlamentu, že nesúhlasia s úspornými opatreniami, ktoré by podľa ich názoru najviac zasiahli zamestnancov a najslabšie sociálne skupiny v spoločnosti. Podľa vyjadrenia prezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Miroslava Gazdíka úsporné opatrenia by znamenali vyššie výdavky pre štvorčlennú rodinu až o 400 eur ročne, čo sa rovná približne jednému mesačnému platu. Ako dodali viceprezidenti KOZ Vladimír Mojš a Daniela Žuffová na dnešnej tlačovej konferencii, odbory sa dosiaľ neúspešne snažili na úrovni bipartitných rokovaní presvedčiť vládu, aby sa na úsporných opatreniach vo vyššej miere podieľali aj solventnejšie vrstvy obyvateľstva a firmy reprezentujúce slovenský kapitál. Žiadali predovšetkým diferencovanú sadzbu DPH, vyššie daňové zaťaženie výnosov z dividend, zabránenie zvýšeniu spotrebnej dane za uhlie, plyn, či zrušenie 6-percentnej dane za predaj z dvora a sú proti odbúraniu bonusov za takzvanú červenú naftu, ktorú využívajú predovšetkým poľnohospodári. Rovnako nesúhlasia ani s navrhovaným novým valorizačným mechanizmom pre výpočet dôchodkov.
      Bratislavské protestné zhromaždenie je tretím na Slovensku. Uskutočnili sa už na regionálnej úrovni v Košiciach a Žiline, ktoré s podporou KOZ organizoval Odborový zväz KOVO. Ako Gazdík dodal, proti úsporným opatreniam sa búria odborári v celej Európskej únii. Ich celoeurópsky protest sa s účasťou KOZ konal 27. septembra priamo v Bruseli. Od bratislavského protestného zhromaždenia si odborári sľubujú, že vládne návrhy zákonov s úspornými opatreniami prehodnotia pri ich schvaľovaní poslanci v NR SR. Ak by sa tak nestalo, odbory sú pripravené ísť do výraznejších protestných akcií, ako tomu bolo v roku 2003 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, dodal Gazdík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies