VIDEO: Muž testoval, či sú žraloky naozaj také krvilačné: Ako dopadol?

NETKY.SK • 9 August 2019, 11:15 • 2 min
VIDEO: Muž testoval, či sú žraloky naozaj také krvilačné: Ako dopadol?

Je pravda, že žralok zacíti kvapku krvi v mori na kilometer ďaleko? Mark Rober sa rozhodol, že to otestuje.

slovakia

left justify in out

Určite ste už počuli tvrdenia o tom, že žraloky sú na pach krvi veľmi citlivé a priláka ich z ďaleka. Takáto informácia vám na pohodne pri plávaní v mori či oceáne veľmi nepridá, najmä pokiaľ ste pri surfovaní utŕžili nejaký ten „škrabanček“. Ale funguje to skutočne tak, že žraloky v okruhu jedného kilometra zacítia vašu drobnú ranku?

 

Nakoľko útokov žraloka na ľudí v poslednom období pribúda, táto téma je momentálne aktuálna. Inžinier Mark Rober, ktorý roky pracoval pre NASA, sa rozhodol, že sa na toto tvrdenie pozrie bližšie a žralokov si otestuje priamo v otvorenom oceáne.

 

Rober sa momentálne venuje natáčaniu videí, ktorými potvrdzuje alebo vyvracia rôzne mýty. Ide na to odborne, aby zo svojich testov získal naozaj relevantné výsledky. Dôsledne postupoval aj pri „skúške“ žralokov.

 

img

 

Vydal sa na oceán v oblasti Bahám a na hladinu najskôr umiestnil štyri surfy, každý s iným pachom. Jeden mal na sebe rybí olej, druhý moč, tretí len morskú vodu a štvrtý hovädziu krv. Tu sa mu ihneď potvrdilo, že žralokov najviac priťahuje pach krvi, k surfu, ktorý ho obsahoval, prišlo až 40 žralokov.

 

Následne sa vedec pokúsil overiť, či podobne funguje aj ľudské krv. Opäť teda do vody umiestnil surfy, pričom z jedného spúšťal jednu kvapku krvi za minútu, z druhého každé štyri sekundy a z tretieho nič. Výsledok bol prekvapivý, ani jeden surf neprilákal žiadneho žraloka.

 

Ako na záver svojho testu skonštatoval Rober, nakoľko tento pokus realizovali na otvorenom oceáne, v mieste, kde je skutočne vysoká koncentrácia žralokov, a ani jeden neprejavil záujem o surf, z ktorého kvapkala ľudská krv, môžeme povedať, že so škrabancom nebudete pre žralokov atraktívnejšia korisť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies