Ako sa starať o zrak najmenších?

NETKY.SK • 5 September 2023, 08:45 • 2 min
Ako sa starať o zrak najmenších?

BRATISLAVA - O zdravie očí a dobrý zrak sa musíme starať aj u našich detí. O dobré rady sa s čitateľmi Netiek podelila oftalmologička, doktorka Michaela Stehlíková z polikliniky v Karlovej Vsi.

slovakia

left justify in out

,,Prvé školské dni sú veľkou zaťažkávacou skúškou pre naše ratolesti, najmä pre ich zrak, " hovorí pani doktorka Michaela Stehlíková. Dlhé hodiny strávené nad knihami mu rozhodne neprospievajú. ,,Čo sa týka optimálnej vzdialenosti knižky od oka, táto je podľa posledných zistení 30 centimetrov. ,,Pokiaľ je to možné, na učenie sa doma je optimálne denné svetlo. Pri umelom osvetlení má byť svetlo biele, teplé, či plnospektrálne a má smerovať zozadu. Pri pobyte detí vonku, v školskej družine je potrebné vybaviť ich okuliarmi s UV filtrom, kúpenými v očnej optike. Kupovať dieťaťu okuliare na trhovisku rozhodne neodporúčam," zdôrazňuje odborníčka. ,,Ak je oko suché, pomôcť mu môžeme očnými kvapkami, či instiláciami, pokiaľ je však začervenané a je viditeľný výtok, je potrebné navštíviť špecialistu. Čo sa týka ofiny, najmä u dievčat, môže spôsobiť zlé videnie. Liečba strabizmu, teda škúlenia, je najúčinnejšia do 7 roku života dieťaťa, netreba preto s návštevou ambulancie dlho otáľať," pokračuje doktorka Stehlíková. ,,Ak sami užívame tabletky s obsahom zeaxentínu, karotenoidov, resveratrolu, či astaxantínu, u detí odporúčam pre dobrý zrak jesť veľa farebného ovocia. Konzumácia takýchto tabletiek je vhodná až po štyridsiatke," uzatvára špecialistka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies