Od vlaňajšieho apríla na Ukrajine prišlo o život takmer 8-tisíc ľudí

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:53 • 2 min
Od vlaňajšieho apríla na Ukrajine prišlo o život takmer 8-tisíc ľudí

ŽENEVA - Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla, keď tam vládne sily spustili takzvanú protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, vyžiadal najmenej 7962 mŕtvych a 17.811 zranených.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes v Ženeve zverejnil Úrad OSN pre ľudské práva. V správe sa konštatuje, že ide o "konzervatívny odhad a skutočné čísla môžu byť podstatne vyššie".

 

Od 1. septembra platí v Donbase prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 26. augusta v bieloruskom Minsku na poslednom zasadnutí kontaktnej skupiny.

 

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak dnes konštatoval výrazné zníženie intenzity ostreľovania na východe Ukrajiny.

 

S rovnakým hodnotením prišiel aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý však súčasne obvinil Kyjev z neplnenia ďalších bodov mierovej zmluvy uzavretej pod patronátom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Peskov pripomenul, že dohoda podpísaná vo februári v bieloruskom Minsku počíta aj s priznaním autonómie pre regióny na východe krajiny či amnestiou.

 

V Minsku sa dnes začalo stretnutie koordinátorov pracovných skupín kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa agentúry TASS by dnes mohlo dôjsť k podpísaniu nového dokumentu o odsune vojenskej techniky v Donbase.

 

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že v prestrelkách, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín aj napriek prímeriu, prišiel o život jeden vojak vládnych síl a ďalší dvaja boli zranení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies