Od najväčšej banskej tragédie na Slovensku uplynulo 17 rokov. V Novákoch si uctili obete

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 12:11 • 2 min
Od najväčšej banskej tragédie na Slovensku uplynulo 17 rokov. V Novákoch si uctili obete

Od najväčšej banskej tragédie u nás uplynulo 17 rokov. Osem mŕtvych a 37 zranených si vyžiadal výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP). Obete si v piatok (1. 3.) uctili pietnou spomienkou pri pamätníku v Novákoch.

slovakia

left justify in out

Alena Mokrá bola 2. marca 2007 v práci vo VOP. „Zažila som všetky tri výbuchy, pri tom poslednom ma tlaková vlna zasiahla do chrbta, bola som v bezvedomí. Treba si udržiavať spomienku na našich spolupracovníkov,popísala zážitok bývalá zamestnankyňa VOP Alena Mokrá.

Erika Škrabanová pracovala v podniku 33 rokov. Počas výbuchu mala dovolenku. Do závodu sa spolu s ďalšími zamestnancami vrátila až mesiac po tragédii. „Keď sme sa išli pozrieť na tie miesta, tak sa nám slzy zastavovali. To bolo strašné,“ uviedla bývalá zamestnankyňa VOP Škrabanová.

Po veľkej tragédii si dali kompetentní zvýšený pozor na to, aby sa také niečo ani v malom rozsahu neopakovalo,“ vyhlásil primátor Novák Branislav Adamec.

Pozostalí aj tí, ktorí výbuch prežili, čakali na spravodlivosť viac ako 16 rokov. Právoplatný rozsudok padol vlani v lete. Za nedodržiavanie predpisov a za nečinnosť si päťročný trest vo väzení odpykáva bývalý generálny riaditeľ podniku a o rok kratší trest bývalý výrobný riaditeľ.

Rozsudku sa ešte dožil aj Marek Prostinák. V čase výbuchu mal len 24 rokov.

„Bol najťažší prípad zranenia, ktorý bojoval so životom 17 rokov. Žiaľ minulý rok na jeseň to vzdal,“ povedala Mokrá.

Bývalý generálny riaditeľ čelí aj ďalšej obžalobe – pol roka pred výbuchom mal podľa prokurátora podpisovať fiktívne faktúry za zlikvidovanú muníciu, ktoru však nezlikvidovali a hromadila sa v podniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Na archívnej leteckej snímke pohľad na miesto výbuchu muničného skladu v priestoroch Vojenského opravárenského podniku Nováky. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies