V USA chcú, aby India prestala kupovať zbrane z Ruska

NETKY.SK • 21 August 2020, 17:41 • 2 min
V USA chcú, aby India prestala kupovať zbrane z Ruska

WASHINGTON - Americkí predstavitelia vyvíjajú tlak na Indiu, aby odmietla podpísať dohody s Ruskom o vojensko-technickej spolupráci.

slovakia

left justify in out

Raketové systémy a stíhačky

Vláda Spojených štátov sa domáha, aby India odmietla podpísať významne kontrakty o ozbrojení s Ruskom. Ide o dodávke protilietadlových raketových systémov S-400 a stíhačiek Su-35. Potvrdil to na tlačovej konferencii štátny tajomník USA pre politicko-vojenské záležitosti Clark Cooper.

 

"Kľúčovým bodom, ktorý sme oznámili našim indickým kolegom, je toto: neohrozujte priaznivé možnosti na vojensko-technickú spoluprácu so Spojenými štátmi. Sutuacia môže byť skomplikovana nákupom ruských zbraní. Neide o všetko. Ale nákup raketového systému S-400 alebo lietadiel Su-35 bude výzvou," povedal Cooper.

 

img

 

Podľa neho americké orgány chápu, že Rusko je dlhoročným partnerom Indie pri dodávkach ozbrojenia. Chápu tiež, že India nemôže v okamihu odmietnuť ruské zbrane a vojenské vybavenie. Diplomat tiež ubezpečil, že USA sa nesnažia poškodiť indickú obranu a národnú bezpečnosť.

 

Americké analógy

V Spojených štátoch existujú analógy ruských zbraní, ktoré India chce kúpiť - protilietadlové raketové systémy Patriot a stíhačky F-35.

 

Počas briefingu Cooper neodpovedal na otázku, či USA budú predávať Indii svoje ozbrojenia.

 

Vysvetlil, že americká administrácia sa nevyjadruje k informáciám o vojenských zmluvách so zahraničnými partnermi, o ktorých sa stále diskutuje.

 

Ozbrojenia a restrikcie

Indická vláda oznámila svoj zámer získať protilietadlový raketový systém S-400 už v roku 2015. Zmluva o dodávke S-400 v hodnote 5,43 miliárd dolárov bola podpísaná v roku 2018 počas návštevy ruského prezidenta Vladimíra Putina v Indii.

 

img

 

Dohoda medzi Ruskom a indickou vládou spôsobila v Spojených štátoch nespokojnosť. Americké orgány hrozia uvalením sankcií na štáty, ktoré nakupujú moderné veľké systémy zbraní a vojenské materiály z Ruska. Uplatňovanie týchto obmedzení zabezpečuje zákon CAATSA (O boji proti protivníkom Ameriky prostredníctvom sankcií).

 

V apríli 2019 indická ministerka obrany Nirmala Sitharaman vyjadrila nádej, že Washington v reakcii na nákup ruských zbraní neuloží reštriktívne opatrenia voči Indii. Podľa nej India podrobne vysvetlila svoj názor na túto otázku pre americkú administráciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies