Od Kaddáfího zabitia ubehli tri roky

NETKY.SK • 20 Október 2014, 08:02 • 2 min
Od Kaddáfího zabitia ubehli tri roky

TRIPOLIS – V pondelok uplynú tri roky od smrti líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Povstalci ho za podpory NATO po dlhých bojoch zajali 20. októbra 2011 v jeho rodnom meste Syrta, kde ešte v ten istý deň za doposiaľ nevyjasnených okolností prišiel o život.

slovakia

left justify in out

Kaddáfí sa schovával v odpadovej rúre po neúspešnom pokuse o únik. Na konvoj však zaútočili vzdušné sily aliancie. Nejasný videozáznam z mobilného telefónu dokazuje, že Kaddáfího povstalci zadržali živého a zakrvaveného pre zranenie hlavy. Následne ho dav lynčoval a naložil na auto. Krátko po tom bol mŕtvy. Jeho telo bolo niekoľko dní verejne vystavené a následne pochované na neznámom mieste v púšti. Výzvy na vyšetrenie okolností jeho smrti neboli dodnes vypočuté.

 

V súčasnosti prebiehajú v Líbyi boje, ktoré sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 s pomocou Západu pomohli zvrhnúť Kaddáfího. Ten tvrdou rukou vládol viac ako 40 rokov, no po jeho zabití zavládol v Líbyi chaos. Dôkazom je aj fakt, že v krajine v súčasnosti fungujú dva parlamenty, ktoré sa navzájom odmietajú akceptovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies