Od júla sa Obchodný vestník bude zverejňovať iba elektronicky

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:36 • 2 min
Od júla sa Obchodný vestník bude zverejňovať iba elektronicky

Od júla sa Obchodný vestník bude zverejňovať iba elektronicky

slovakia

left justify in out

img

Zverejňovanie Obchodného vestníka (OV) aj komunikácia s vydavateľom OV sa bude od 1. júla uskutočňovať výlučne elektronicky. Vyplýva to zo zákona o OV, ktorý dnes schválili poslanci parlamentu.
      Účelom predkladaného návrhu zákona je prechod z tlačenej podoby OV na jeho elektronickú podobu. Tá si kladie za cieľ poskytnúť koncovému užívateľovi ľahko dostupné informácie týkajúce sa určitého subjektu alebo určitej činnosti, ktoré sú relevantné pre rozhodovanie a konanie koncového užívateľa.
      Elektronizáciou OV sa zároveň zjednotí a v niektorých prípadoch aj významne skráti lehota na zverejnenie údajov. V niektorých prípadoch dokonca z 90, či 30 dní na 5 dní. Návrh zákona totiž predpokladá, že všetky podania budú po splnení podmienok zverejnené v rovnakej päťdňovej lehote.
      Výška nákladov spojených so zverejňovaním údajov v Obchodnom vestníku zostáva zachovaná. Sadzobník správnych poplatkov však už nebude upravovať nariadenie vlády o OV. Spomínaný sadzobník bude súčasťou zákona o správnych poplatkoch, ktorý nadobudne účinnosť spolu so zákonom. Od poplatku budú aj naďalej oslobodené údaje zverejňované vo vestníku registrovými úradmi, konkurznými správcami, súdnymi exekútormi, dražobníkmi, Národnou bankou Slovenska.
      NR SR dnes definitívne schválila aj novelu Obchodného zákonníka, ktorou sa sleduje najmä záujem o zníženie administratívnej náročnosti vybraných procesov zlúčenia, splynutia a rozdelenia akciových spoločností, a to vnútroštátnych aj cezhraničných.
      Novelou z dielne rezortu spravodlivosti dochádza najmä k zjednodušeniu požiadaviek týkajúcich sa vypracovania a predloženia písomnej správy štatutárneho orgánu o procese fúzie alebo rozdelenia v zmysle ustanovení Obchodného zákonníka, k zjednodušeniu informačných povinností spoločností podieľajúcich sa na fúzii alebo rozdelení umožnením uverejnenia dokumentov na internetovej stránke spoločnosti a k zjednodušeniu výkonu práva akcionára vyžiadať si kópie dokumentov alebo ich častí.
      Novelizácia predstavuje implementáciu eurosmernice o požiadavkách na predkladanie správ v prípade zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia spoločností.
      Poslanci vyjadrili tiež súhlas s vládnym návrhom zákona o uznávaní a výkone rozhodnutí o peňažnej sankcii v EÚ. Norma súvisí s transpozíciami európskych smerníc.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies