Oceňovaný Mungiu vstupuje do slovenských kín so Skúškou dospelosti

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:38 • 2 min
Oceňovaný Mungiu vstupuje do slovenských kín so Skúškou dospelosti

BRATISLAVA - Program slovenských kín spestrí tento týždeň Skúška dospelosti (Bacaulerat) - príbeh komplikovaného vzťahu detí a ich rodičov. Pod drámu, ktorá získala na MFF Cannes 2016 cenu za réžiu ex aequo, sa podpísal rumunský režisér a scenárista Cristian Mungiu.

slovakia

left justify in out

Film rozpráva príbeh o rozhodnutí otca urobiť to, čo je pre jeho dcéru najlepšie. Romeo Aldea býva v malom horskom mestečku v Transylvánii a svoju dcéru vychovával v predstave, že keď dovŕši 18 rokov, odíde žiť a študovať do zahraničia. Jeho plán sa blíži k svojmu úspešnému koncu - Eliza dostala štipendium na štúdium psychológie vo Veľkej Británii. Už len musí urobiť skúšku dospelosti. Maturita je pre dobrého študenta ako ona len formalita. Deň pred prvou písomnou skúškou ohrozí jej plány nehoda. Teraz je Romeo ten, kto musí urobiť rozhodnutie. Sú spôsoby, ako problém vyriešiť, ale žiadny z nich nevyužíva princípy, ktoré on ako otec svoju dcéru učil a ako ju vychovával.

 

V snímke účinkujú Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Gelu Colceag, Rares Andrici a ďalší.

Rumunsko-francúzsko-belgický film Skúška dospelosti prináša do kín od 3. novembra v rámci Projektu 100, najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

 

Cristian Mungiu (1968) študoval anglickú literatúru a filmovú réžiu. Pracoval ako pedagóg a novinár až do roku 1994. Počas štúdií pôsobil ako asistent réžie pri nakrúcaní zahraničných filmov v Rumunsku. Po ukončení štúdia v roku 1998 nakrúcal krátke filmy. Jeho hraný debut Occident (Náhoda) vybrali do sekcie Quinzaine des Réalisateurs na MFF Cannes a získal desať medzinárodných cien. V roku 2003 založil vlastnú produkčnú spoločnosť Mobra Films. Jeho film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni získal Zlatú palmu a Cenu FIPRESCI na MFF Cannes 2007. Film získal aj nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, stal sa Európskym filmom roka a Európsku filmovú cenu si Mungiu odniesol aj za réžiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies