Obvinili ruských dispečerov z nehody Kaczynského lietadla

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 17:56 • 2 min
Obvinili ruských dispečerov z nehody Kaczynského lietadla

VARŠAVA - Poľská vojenská prokuratúra v piatok potvrdila formálne obvinenie dvoch ruských letových dispečerov, ktorí pred takmer piatimi rokmi navádzali poľský vládny špeciál na pristátie na vojenskom letisku v meste Smolensk.

slovakia

left justify in out

Podľa Poliakov nesú dvaja muži zodpovednosť za haváriu, ktorá si vyžiadala desiatky obetí vrátane prezidenta Lecha Kaczynského. Prokuratúra sa už obrátila na ruské orgány v záujme sprostredkovania vypočutia dispečerov. Tí podľa Poliakov nedostatočne podávali pilotom vládneho špeciálu informácie o situácii na zemi. Tým podľa nich prispeli k pádu stroja - jeden z nich priamo, druhý nepriamo. V prípade predstúpenia pred súd a uznania viny im hrozí osem rokov za mrežami.

 

Nehoda poľského vládneho špeciálu sa stala v apríli 2010 počas pristávacieho manévru na smolenskom letisku. Poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie v ruskej Katyni pri príležitosti 70. výročia zavraždenia 22-tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Zahynulo všetkých 96 ľudí na palube vrátane prezidenta Kaczynského. Ruská vyšetrovacia komisia viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hustej hmle a neprehľadnej situácii. Zlyhanie pilotov vo veci správnej reakcie na zlé poveternostné podmienky priznáva aj poľská strana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies