Obrat o 180 stupňov! Ženy v Saudskej Arábii budú môcť podnikať

NETKY.SK • 19 Február 2018, 13:43 • 2 min
Obrat o 180 stupňov! Ženy v Saudskej Arábii budú môcť podnikať

RIJÁD - Ultrakonzervatívna Saudská Arábia zažíva v posledných mesiacoch veľkú revolúciu. Postavenie žien v spoločnosti sa vďaka korunnému princovi začína posilňovať.

slovakia

left justify in out

Najnovšia zmena pravidiel sa týka sprístupnenia podnikania nežnému pohlaviu. Po novom môžu ženy podnikať aj bez súhlasu manžela, informoval server Kronen Zeitng s odvolaním sa na informácie saudskoarabského ministerstva obchodu. Ide tak o ďalší krok rozsiahlych hospodárskych a spoločenských zmien korunného princa Mohammeda bin Salmána. Jeho cieľom je zmodernizovať krajinu a zvýšiť podiel žien na pracovnom trhu o 30% do roku 2030.

 

V Saudskej Arábii ženy síce mohli podnikať, no k založeniu firmy potrebovali súhlas najmenej dvoch mužov. Tí museli zároveň svedčiť o ich dôveryhodnosti pred úradmi, kde žiadali o vydanie potrebnej licencie alebo pôžičky. To, že ide o skutočný prelom v krajine značí aj to, že sa ženy začínajú čoraz viac objavovať na pracoviskách a záujem o získanie práce je enormný.

 

Napríklad o 140 voľných pracovných miest na letiskách a hraničných priechodoch prejavilo záujem približne 107-tisíc žien. Dokonca aj samotná prokuratúra prejavila vôľu zamestnať ženy do pracovného vzťahu. Korunný princ Muhammad bin Salmán tvrdí, že chce viesť krajinu umiernenejším a tolerantnejším spôsobom. Prostredníctvom nových zákonov zavádza menej prísne pravidlá pre ženy, ktoré pred pár mesiacmi nemohli šoférovať, študovať bez súhlasu muža, či si založiť vlastný účet v banke.

 

To všetko je na ústupe a ženy si môžu užívať viac slobody a najmä slobodných rozhodnutí. Od jari minulého roka sa môžu zúčastniť vybraných športových podujatí či navštíviť lekára podľa svojej potreby a uváženia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies