Obmedzenie kontaktu s ľuďmi funguje, stačí sa pozrieť na tieto čísla

NETKY.SK • 25 Marec 2020, 07:29 • 2 min
Obmedzenie kontaktu s ľuďmi funguje, stačí sa pozrieť na tieto čísla

Existuje jednoduchý výpočet, ktorý ukazuje, že ak neobmedzíte sociálny kontakt, môže len jeden prípad nákazy koronavírusu nakoniec viesť k stovkám ďalších. Jeden človek môže spôsobiť, že za mesiac je nakazených 400 osôb.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rušenie akcií, zatváranie škôl a obmedzovanie návštev sú účinné v boji s prenosom choroby Covid-19 spolu s testovaním s cieľom identifikovať nakazených a izolovať ich.

 

Jeden nakazí 2,5 človeka

Koronavírus SARS-CoV-2 sa už lokálne šíri v komunitách. Epidemiológovia tvrdia, že opatrenia na obmedzenie šírenia Covid-19 sú najúčinnejšie práve v ranej fáze, kedy je v ohnisku infikovaných len málo ľudí.

 

Choroba sa stáva nebezpečnejšia, čím dlhšie krajina čaká na vykonanie rôznych opatrení, šíriť sa totiž môže ešte pred tým, než sa u infikovaných osôb objavia príznaky. Tvrdo to pocítili najmä v Taliansku.

 

Mnoho krajín na vlastnej koži zažíva rast exponenciálnej krivky. To znamená, že miera šírenia infekcie je úmerná počtu infikovaných ľudí.

 

Očakáva sa, že každá infikovaná osoba nakazí priemerne 2,5 človeka, a z nich každý postupne infikuje ďalších 2,5 a tak ďalej a tak ďalej, až kým nebudú izolovaní.

 

 

Na obrázku nižšie, ktorého grafika vychádza z výpočtov amerického výskumníka Roberta Signera z Kalifornskej univerzity v San Diegu, je znázornené, koľko ľudí nakazíme, keď sa budeme správať normálne bez obmedzovania sociálnych kontaktov a vychádzania, a koľko, keď kontakty obmedzíme.

 

 

Len 15 namiesto 406
Ak jedna osoba prenáša infekciu na priemerne 2,5 človeka a každý z týchto 2,5 človeka ju posiela ďalej ďalším 2,5 ľuďom atď., Počas 30 dní by bolo infikovaných 406 ľudí. A ďalej by čísla prudko rástli.

 

Keby ľudia obmedzili svoju sociálnu interakciu o polovicu, infikovaná osoba by preniesla vírus iba na 1,25 človeka, a za 30 dní by tak od neho bolo infikovaných "len" 15 ľudí.

 

A ak by infikovaný jedinec obmedzil sociálnu interakciu o 75 percent, nakazil by len 0,625 človeka, čo by postupne viedlo k ukončeniu "prenosového reťazca".

 

Všetky tieto výpočty pracujú podľa Signera s predpokladom, že prvých päť dní pacient nevykazoval žiadne príznaky, ale potom už išiel do karantény a nikoho ďalšieho už nenakazil.

 

Dlho nič a potom náhle vysoké číslo
Vzhľadom k postupnému rýchlemu rastu sa zdá, že sa choroba Covid-19 šíri najprv veľmi pomaly, ale potom zrazu masívne prepukne.

 

Ako spresnil epidemiológ a matematik Adam Kucharski z vysokej školy London School of Hygiene & Tropical Medicine, tento trend tiež ukazuje, aké dôležité je včasné zníženie miery infekcie.

 

"Ak teda na začiatku prepuknutia infikuje každý prípad choroby Covid-19 v priemere približne 2,5 ďalších a medzi jednou a ďalšou infekciou počítame s intervalom 5 dní, očakávame, že jeden prípad povedie k tomu, že 30. dňa pribudne už 244 nových prípadov. Ak dokážeme prenos znížiť na polovicu, 30. dňa pribudnú len štyri nové prípady," objasnil Kucharski podľa amerického spravodajského webu Vox.

 

 

Spomínané číslo 244 teda hovorí, koľko nových nakazených pribudne pri sčítaní 30. deň. O päť dní skôr (nárasty sa tu počítajú po piatich dňoch) ich bude len 162. Od 25. do 30. dňa sa ale nakazí oných ďalších 244 ľudí, čo v súčte dáva ten vyššie popísaný výsledok 406 nakazených ľudí za mesiac, ktoré v zárodku zapríčinil jeden jediný človek.

 

Príklad z Južnej Kórey
Agentúra Reuters pripomína ešte príklad Južnej Kórey, ktorá inak už šírenie nákazy zvláda pomerne dobre. V počiatkoch sa tam ale vyskytol jeden pacient, ktorý bol pri omšiach v osobnom kontakte hneď s 1160 ľuďmi, čo vytvorilo nové zhluky infekcie.

To môže byť varujúce - vyhýbanie sa kontaktu s ľuďmi (sociálna zdržanlivosť) je spolu s dobrou osobnou hygienou skrátka úplný základ.

 

Nemôže sa šíriť navždy

Koronavírus sa nemôže exponenciálne šíriť navždy. Existuje horná hranica a postupom času si ľudia začínajú tiež budovať imunitu voči chorobe a infikovaní sa začínajú zotavovať, teda existuje prirodzený strop.

 

Rovnako ako u mnohých iných ohnísk choroby nastane pravdepodobne vrchol a po ňom bude nasledovať pokles počtu prípadov.

 

Lenže tomu je potrebné ísť značne naproti - už len preto, aby mohli stačiť zdravotnícke kapacity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies