Oblasť Atacamy v Čile zasiahli najhoršie dažde za 20 rokov

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 11:48 • 2 min
Oblasť Atacamy v Čile zasiahli najhoršie dažde za 20 rokov

SANTIAGO - Púštnu severnú oblasť Čile zasiahli najsilnejšie zrážky za posledných 20 rokov. Úrady hlásia najmenej dvoch mŕtvych a 24 nezvestných.

slovakia

left justify in out

Prívalové dažde spôsobili vyliatie riek z brehov a zosuvy pôdy, v čoho dôsledku sú tisíce obyvateľov odrezané od okolia. Čilská púšť Atacama patrí pritom k najsuchším oblastiam sveta. Vládny úrad pre mimoriadne situácie ONEMI vo štvrtok ráno informoval, že v zvyčajne suchých oblastiach Coquimbo, Atacama a Antofagastata je 61 tisíc ľudí bez elektriny a takmer 50 000 bez pitnej vody. Z oblastí ohrozených zosuvmi ľudí evakuujú vrtuľníky. Prezidentka Michelle Bacheletová už odcestovala do regiónu, aby odhadla škody a pomohla viesť záchranné práce. Minister vnútra Rodrigo Peňailillo v stredu vyhlásil v oblasti stav núdze a do regiónu vyslal ozbrojené zložky, aby pomáhali pri operáciách a dohliadali na verejný poriadok. Dažde, ktoré sa začali v utorok, by mali pokračovať aj v najbližších hodinách. Na juhu Čile naopak panuje sucho a požiarnici tam naďalej bojujú s najmenej 40 rôznymi požiarmi.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies